Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a anulat conferinţa de presă anuală, pentru prima dată în 10 ani

Președintele rus Vladimir Putin și-a anulat conferința de presă anuală de sfârșit de an pentru prima dată în ultimii 10 ani, a anunțat luni Kremlinul.

„În ceea ce privește marea conferință de presă, da, nu se va întâmpla înainte de Anul Nou. Dar sperăm că președintele va găsi în continuare o oportunitate de a discuta cu [jurnaliştii], așa cum face în mod regulat, inclusiv în timpul [vizitelor] străine”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune The Moscow Times.

Peskov nu a numit niciun motiv clar pentru ruperea acestei tradiții, dar invazia în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina este probabil să fi fost un factor semnificativ în decizie, a informat luna trecută cotidianul de afaceri RBC, citând o sursă familiarizată cu această problemă.

Vladimir Putin, conferințe cu jurnaliști din toată lumea, aproape în fiecare an

Putin, care este la putere din 2000, a susținut o conferință de presă cu jurnalişti ruși și străini în decembrie în majoritatea anilor de conducere, răspunzând la întrebări pe o serie de subiecte legate de politica internă și externă a Rusiei.

Adunarea mass-media – un eveniment politic major din țară – durează de obicei câteva ore.

Anul trecut, Kremlinul a ales în jur de 500 de jurnalişti ruşi şi străini pentru a participa la conferinţa de presă anuală a lui Putin, deşi multe instituţii de presă nu au putut să solicite acreditare din cauza restricţiilor legate de Covid-19.

Anul trecut, mai multe instituții de presă independente din punct de vedere editorial, inclusiv Novaya Gazeta – al cărei redactor-șef tocmai primise premiul Nobel pentru pace – au declarat că nu au primit nicio invitație la evenimentul anual.

Mai multe întrebări la evenimentul de patru ore de anul trecut au fost dedicate situației geopolitice din Ucraina.

„Nu este alegerea noastră, nu vrem acest lucru”, a spus Putin în decembrie anul trecut, când a răspuns la o întrebare despre un potențial conflict cu Kievul.

Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie și a anunțat o mobilizare pentru a susține forțele Moscovei acolo pe 21 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE