Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia refuză încetarea focului de Crăciun în Ucraina. Belarus face exerciții militare

Moscova a anunțat că nu va exista o încetare a focului de Crăciun în Ucraina, la aproape 10 luni de la declanșarea războiului. Analiștii militari estimează că luptele s-ar putea prelungi chiar și în timpul iernii, în condițiile în care Rusia a mobilizat unități formate din rezerviștii mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin, iar Belarus desfășoară exerciții militare, relatează The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că drone iraniene au bombardat miercuri dimineață capitala Kiev, iar toate cele 13 aparate de zbor fără pilot lansate de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

De asemenea, liderul de la Kiev a avertizat că situația din regiunea Donbas și din alte zone de pe linia frontului este departe a se calma.

„Nu există calm pe linia frontului. Nu există nimic uşor şi simplu. Fiecare zi, fiecare metru sunt câştigate extrem de greu. Mai ales în cazul în care întreaga tactică a ocupanţilor se reduce la a distruge cu artileria tot ceea ce se află în faţa lor, astfel încât să rămână doar ruine şi cratere în pământ”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Întrebat dacă Rusia a primit propuneri pentru o încetare a focului de Crăciun, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat de înțeles că un astfel de subiect „nu se află pe agendă”.

„Nu, nu am primit de la nimeni astfel de oferte. Acest subiect nu se află pe agenda”, a afirmat Peskov, conform The Guardian.

Săptămâna aceasta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Rusia să înceapă retragerea trupelor în preajma Crăciunului, ca un prim pas spre un acord de pace.

În schimb, Peskov a afirmat, marți, că Rusia nu va ajunge la pace cu Ucraina până când Zelenski va accepta „realitățile” din teren, făcând referire la cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova în septembrie, ca urmare a referendumurilor ilegale.

Ministrul britanic al Apărării: E puțin probabil ca trupele suplimentare rusești și cele belaruse să declanșeze un asalt

Rusia a trimis în Belarus unități suplimentare de rezerviști militari și a efectuat exerciții cu trupele belarus. Cu toate acestea, ministrul britanic al Apărării susține că nu sunt șanse ca Armata rusă să formeze o forță capabilă să declanșeze un nou asalt în nordul Ucrainei.

Belarus a efectuat marți o „inspecție rapidă a pregătirii de luptă a forțelor sale”, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, în cel mai recent raport de informații.

Exercițiile militare au loc, cel mai probabil, în nord-vestul Belarusului, departe de granița cu Ucraina. În plus, Rusia a desfășurat recent în Belarus unități suplimentare de rezerviști mobilizați.

Potrivit The Guardian, Belarus a avut un rol-cheie pentru a facilita asaltul Rusiei asupra Kievului din 24 februarie 2022. Cu toate acestea, este puțin probabil ca trupele belaruse și unitățile rusești să constituie în prezent o forță capabilă să declanșeze cu succes un nou asalt în nordul Ucrainei."

Analiștii militari susțin că războiul din Ucraina ar putea intra în impas în timpul iernii, cu toate că luptele continuă în regiunea Donețk din estul țării, unde militarii ruși încearcă să cucerească orașul Bahmut.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a afirmat că amploarea violențelor a scăzut speranțele privind o încetare iminentă a ostilităților.

„Având în vedere ce observăm că se întâmplă în Ucraina, este dificil să concluzionăm că acest război se va încheia până la sfârșitul anului", a declarat Kirby, după ce a fost întrebat despre perspectivele unei păci negociate cu președintele rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE