Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instalarea repartitoarelor, blocată de asociațiile de proprietari. Amenda pentru lipsa lor ajunge la 1000 de lei

Toți românii racordați la sistemul public de termoficare trebuie să aibă repartitoare individuale pe calorifere până la 31 decembrie. Asta spune legea eficienței energetice, amânată însă de cinci ori în ultimii șaisprezece ani.

Doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare, dar amenda se aplică individual proprietarilor care nu le au montate.

De la 1 ianuarie, facturarea căldurii pentru cei racordați la sistemele centralizate de încălzire ar trebui să se facă pe baza repartitoarelor instalate pe fiecare calorifer din locuință.

”Pe fiecare calorifer se va monta un repartitor electronic cu 2 senzori cu transmisie radio și un robinet cu cap termostatic pentru reglarea temperaturii din cameră. De fapt robinetul este cel mai important din acest sistem pentru ca doar cu ajutorul lui se poate face economie.

Dacă acest calorifer este în proximitatea cuptorului de la bucătărie, nu va înregistra temperatura emisă de cuptor”, a declarat Ionuț Nejloveanu, manager firmă repartitoare.

Cât costă instalarea repartitoarelor

Prețul pentru un repartitor pornește de la 90 de lei cu TVA inclus. Instalarea acestuia și a unui robinet cu cap termostatic de reglare a temperaturii costă cel puțin 150 de lei.

Așadar, un proprietar care are un apartament cu 2 camere cu 4 calorifere ar trebui să plătească pentru instalarea lor cel puțin 600 de lei. Amenda pentru cei care nu au repartitoare în locuință ajunge la 1000 de lei.

Potrivit legii, proprietarul este cel care primește amendă dacă nu are repartitoare, chiar dacă aparatele se montează doar prin asociație. În multe dintre cazuri, chiar asociațiile de proprietari au votat să nu facă aceste investiții.

Cererea pentru furnizarea și montarea repartitoarelor a crescut în acest an cu 30% față de anul trecut. Chiar și așa, legea ar putea fi din nou amânată pentru că nu este timp fizic să fie montate dispozitivele în toate locuințele din țară până la finalul anului.

După semnarea contractului cu asociația de proprietari, firma le montează în timp de 90 de zile. Din 2027 vor fi obligatorii repartitoarele care permit citirea de la distanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE