Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înscrierea la grădinița de vară, un calvar. Un părinte a stat 12 ore la coadă. ”Nimic nu se schimbă. E această procedură cu dosarul cu șină”

Silvia Berdan, mama unei fetițe, a declarat că a stat 12 ore la coadă pentru a-și înscrie copilul la grădinița de vară, în Sectorul 3 din Capitală. Într-un interviu acordat Euronews România, tânăra a mărturisit că și-a luat chiar și o zi de concediu fără plată pentru a reuși să facă acest lucru și, chiar dacă a fost ultima pe listă, a învins birocrația ce implică nelipsitul dosar cu șină.

Precum zeci de părinți, Silvia Berdan a povestit că a așteptat ore-n șir pentru a depune dosarul necesar înscrierii copilului ei la grădinița de vară.

Am fost contactată de o prietenă la 4:30 dimineața. Mi-a spus că lumea se înscrie pe listă începând cu ora 9 seara. În momentul acela am mers și eu acolo. Din fericire, am fost ultima și am reușit să înscriu copilul astăzi.

Cei de după mine, cam 300 de persoane, dacă judec după listă, ar urma să meargă mâine. Sunt bucuroasă că am reușit astăzi pentru că îmi luasem o zi de concediu fără plată și a fost foarte important să reușesc azi”, a declarat Silvia Berdan, în direct la Euronews România.

Părintele a constatat că procedurile birocratice au rămas neschimbate.

”Ceea ce m-a frustrat a fost faptul că aceste lucruri se întâmplă de câțiva ani. Totuși, nimic nu se schimbă. E această procedură cu dosarul cu șină”, a spus ea.

Știa că sunt 180 de locuri pentru învățământul preșcolar și a speriat-o gândul c-ar putea rămâne fără loc.

”S-a anunțat că sunt disponibile doar 180 de locuri la preșcolar. Dacă azi am intrat cu numărul 190, vă dați seama că îmi era frică să rămân fără loc (...) Am stat 12 ore acolo”, a mai spus ea.

De asemenea, tânăra a mărturisit că n-ar fi avut la cine să apeleze pentru supravegherea copilului dacă n-ar fi reușit să-l înscrie la grădinița de vară.

”Luam copilul la birou, probabil, ceea ce nu ar fi fost o variantă bună. Nu avem bunici. Suntem din Republica Moldova și nu avem pe nimeni aici. N-ar avea cine să ne ajute”, a mai spus ea.

Câte locuri sunt disponibile la grădinița de vară, în Sectorul 3

De asemenea, Eugenia Sandu, președinte al Sindicatului Liber din Învățământ – Sector 3 a explicat de patru ani se desfășoară proiectul «Grădinița de vară» în cadrul Sectorului 3, fiind un parteneriat între unitățile de învățământ din sector și Primăria Sectorului 3.

”Pentru proiectul de anul acesta, pe data de 15 iunie 2023 s-au suplimentat locurile pentru grădinița de vară cu încă două unități - aproape 18 grupe de preșcolari, în total 360 de locuri. Atunci s-a stabilit și nivelul finanțării de către Primărie”, a precizat Eugenia Sandu, la Euronews România.

Reprezentantul FSLI Sector 3 a explicat că unele cadre didactice refuză acest proiect deoarece vor să beneficieze de concediu.

”Cadrele didactice beneficiază de concediu legal. Cele mai multe vin să lucreze la grădinițele de vară, renunțând la dreptul lor. Sunt în concediu de odihnă. (...)

Au fost găsite doar șase grădinițe care să-și permită să se desfășoară activitățile de grădiniță de vară.

Câte locuri mai sunt libere la grădinița de vară

”În momentul de față, în Sectorul 3 mai sunt 76 de locuri libere. 70 de locuri sunt libere la grădinița 255 și 6 locuri pentru învățământul antepreșcolar, înseamnă copil cu vârsta între 2 și 3 ani, la grădinița 196.

Sunt în total 38 de grupe de preșcolari, 47 de grupe de antepreșcolari, un total de 1.455 de locuri. Vă dați seama că pentru aceste 85 de grupe. Înseamnă 170 de educatori. Pentru fiecare grupă e nevoie de doi educatori.

Nu avem problema cu personalul didactic, ci cu îngrijitoarele pentru că personalul nedidactic este insuficient. Personalul nedidactic câștigă 1.800 - 2.000 de lei lunar”, a concluzionat Eugenia Sandu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE