Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locurile pentru ”Grădinița de vară” vor fi suplimentate. Ministrul Educației spune că situația din Sectorul 3 al Capitalei e de neacceptat

Ligia Deca dă asigurări că vor fi suplimentate locurile pentru Programul "Grădiniţa de vară". Ministrul Educației a declarat că este "de neacceptat" ca părinţii să stea la cozi, pe timpul nopţii, în vederea înscrierii copiilor.

23/06/2023 , 08:35

Locurile la grădinița de vară vor fi suplimentate

Ligia Deca a menţionat că în fiecare an au fost suplimentate locurile în funcţie de numărul de cereri.

"Am trimis o notă în teritoriu pentru a suplimenta numărul de locuri pe perioada verii în unităţile de învăţământ preşcolar, pentru că există un interes crescut mai ales în zona urbană şi, pe viitor, ne dorim ca toate aceste procese de înscriere să se poată realiza online. Consider că este de neacceptat să avem astfel de cozi, mai ales pe perioada nopţii şi trebuie să găsim soluţiile în aşa fel încât să avem o înscriere civilizată a copiilor în aceste forme de educaţie pe parcursul verii.

Am văzut şi eu imaginile şi mărturisesc că aceste situaţii sunt de evitat şi facem toate eforturile în acest sens. Aşa cum ştim, programul acesta, şcoala de vară, este un program susţinut de către Primărie în cazul Sectorului 3. În fiecare an, în funcţie de numărul de cereri, au fost suplimentate locurile şi domnul primar a anunţat deja că aceasta va fi situaţia şi în acest an. Am trimis de la Ministerul Educaţiei reprezentanţi care să asiste în discuţia conducerii unităţii de învăţământ cu părinţii", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele i-a cerut miercuri edilului Robert Negoiţă convocarea unei şedinţe extraordinare de îndată pentru suplimentarea locurilor la grădiniţa şi şcoala de vară.

"Copiii şi părinţii au nevoie de locuri la grădiniţa şi şcoala de vară! Vorbim de părinţi cu joburi, de părinţi singuri şi de oameni care ar fi trebuit în momentele acestea să stea cu copiii lor, nu să sprijine gardul şcolii o zi şi-o noapte înainte de începerea înscrierilor. Este inadmisibil ca în anul 2023 să fie nevoie ca părinţii să aştepte la poarta unităţilor de învăţământ începerea înscrierilor, doar pentru a putea prinde un loc liber pentru copilul lor", a scris Lucian Judele, pe Facebook.

Ulterior, Robert Negoiţă a anunţat că a contactat, miercuri, conducerea Inspectoratului Şcolar, care a comunicat că este dispusă să găsească soluţii pentru suplimentarea numărului de locuri în creşele şi grădiniţele din Sectorul 3.

22/06/2023 , 14:56

O nouă zi de cozi la grădinițe

Părinții și bunicii au așteptat chiar și trei ore la grădinița Numărul 88, pentru a depune la secretariat dosarele cu șină. Doar la această unitate din Sectorul 3 al Capitalei sunt 550 de cereri pentru mai puțin de 300 de locuri.

În tot sectorul sunt deschise pe timpul verii doar șase grădințe, iar cele aproape 1.500 de locuri disponibile sunt prea puține pentru numărul copiilor. Celelalte unități sunt închise din lipsă de personal, deși primarul Robert Negoiță a declarat că le dă educatorilor suplimentar 5.000 de lei lunar pentru a veni la muncă vara.

Știrea inițială:

Zeci de părinți au stat la coadă de marți seara pentru a-și înscrie copiii la grădinița de vară. În Sectorul 3 al Capitalei, unii dintre ei pregătiți cu scaune pliabile, oamenii s-au așezat la coadă de la ora 22:00 pentru a se asigura că cei mici vor avea un loc.

VEZI GALERIA
8 imagini

Alți părinți au preferat să se trezească cu noaptea-n cap. La ora 05:00, la Grădinița Nr. 196, erau deja 100 de părinți pe listele de așteptare.

Părinte: ”La ora 4 și jumătate am venit la Grădinița 196 să înscriu băiatul la grădinița de vară și eram numărul 53 deja. Sfatul meu pentru părinți este să vină cu 2 zile înainte ca să reușească să aducă copilul vara la grădiniță.”

Reporter: ”Văd că munciți de aici de la coadă la grădiniță.”

Părinte: ”Da, din păcate acestea sunt condițiile. Trebuie să ne ținem și de serviciu, trebuie să înscriem și copilul la grădiniță. Astea sunt!”

Reporter: ”Ce se întâmplă dacă nu prindeți un loc aici la grădiniță?”

Părinte: ”Ce-o să se întâmple? O să-mi iau concediu, o să chemăm bunicii de la țară.”

Robert Negoiță: ”Înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, asigură părinții că nu au motiv de îngrijorare și că, dacă va fi necesar, are în vedere creșterea numărului de locuri.

"Primăria Sectorului 3 asigură finanțarea acestui program pentru a veni în sprijinul părinților ce nu-și pot lua concediu atât cât durează vacanța de vară, așa cum am reușit să facem în fiecare an.

Metodologia de înscriere s-a stabilit și se derulează prin unitățile de învățământ și Inspectoratul Școlar. Da, ne-am fi dorit să fi fost online, așa cum făceam când ne ocupam noi de creșe, însă decizia și organizarea sunt la unitățile de învățământ.

Numărul de locuri a fost stabilit în baza estimărilor făcute de unități și de Inspectorat ca urmare a discuțiilor cu părinții. Evident că în funcție de cereri, avem în vedere posibilitatea de a crește numărul acestora, dacă se impune. Dar în acest moment, discutăm de aproape 1.500 de locuri pentru vară la antepreșcolar și preșcolar, deci există locuri la mai multe grădinițe și creșe.

Eu înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare, mai ales că în niciun an nu am avut probleme cu aceste programe de vară", a scris primarul pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE