Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen a propus statelor UE să acopere aproape 50% din necesitățile financiare ale Ucrainei în următorii ani

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că a propus statelor membre ale Uniunii Europene să acopere 45% din toate necesități financiare ale Ucrainei până în anul 2027, relatează The Guardian.

Șefa Comisiei Europene a vorbit în cadrul conferinței internaționale ”Reconstruirea Ucrainei” organizate la Londra despre planurile Uniunii Europene pentru a sprijini statul ucrainean care este decimat de război.

"Până în 2027, deficitul fiscal al Ucrainei este de aproximativ 60 de miliarde de euro. Nevoile pentru o redresare rapidă sunt de aproape 50 de miliarde de euro. Asta înseamnă un total de 110 miliarde de euro care nu sunt acoperite până în 2027. Prin urmare, ieri am propus statelor membre ale UE să acopere 45% din acest decalaj - ceea ce înseamnă în total 50 de miliarde de euro pentru Ucraina”, a afirmat Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Câți bani a primit Ucraina ca ajutoare de la UE

În ultimul an, UE a ajutat Ucraina cu 30 de miliarde de euro. Fondurile destinate inițial pentru energie și coeziune au fost alocate pentru a răspunde crizei generate din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Marți, UE a promis încă 50 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și subvenții, în timp ce Marea Britanie și SUA au promis că vor sprijini Ucraina cu trei miliarde de dolari și respectiv 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit The Guardian, Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul de la Kiev, Comisia Europeană și ONU, a estimat costul reconstrucției Ucrainei la 411 miliarde de dolari, după un an de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE