Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a găzduit, la Bruxelles, expoziția ”Innovative Romania”, în care au fost prezentate inovații realizate de studenți români. Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnica București (UNSTPB)

Tineri, studenți ai UNSTPB, au prezentat, în cadrul evenimentului, tehnologii noi, realizate de ei împreună cu profesorii lor.

Victor Negrescu, europarlamentar: ”Prin INNOVATIVE ROMANIA transmitem un mesaj ferm și clar că țara noastră poate să fie în avangarda inovației europene prin universități de top, tinerii săi cercetători și proiectele finanțate cu bani europeni. Evenimentul ne permite să arătăm că România are talente dar și că poate să iasă în evidență prin lucruri pozitive și capacitatea de inovare. Viitorul arată bine dacă vom ști să investim în ce trebuie.”

Mihnea Costoiu, rectorul UNSTPB: "Suntem bucuroși de faptul că prima universitate din România care are o expoziție în Parlamentul European este Politehnica. Este o expoziție de tehnologie cu echipamente, cu produse, cu software, realizate de profesorii universității, de cercetătorii universității, de oameni foarte tineri care au fost și astăzi aici. Și suntem bucuroși de faptul că această tehnologie este apreciată inclusiv la acest nivel.

Sound of Vision - inovație în ajutorul nevăzătorilor

Unul dintre proiecte vine în ajutorul nevăzătorilor. Un ansamblu format din ochelari, căști și o centură ar face mai ușor pentru un nevăzător să își ia informația din mediul în care se află, cu privire la pericolele din apropiere. Practic, unele simțuri i-ar deveni mai ascuțite, reușind astfel să evite pericolele mai ușor decât dacă ar folosi un baston.

Andrei Lăpușteanu, asistent universitar: ”În imaginea segmentată sunt detectate obiectele, oamenii din scenă, iar în funcție de această informație și, evident, cea de distanță, îi dăm nevăzătorului informația din mediul înconjurător.

Pe acest manechin nu avem (n.r. expus), dar în mod normal nevăzătorul ar purta căști, iar sunetul care ar veni în caz că ar apărea un pericol sau un obstacol foarte apropiat ar fi direcțional. Dacă ar fi un perete în partea stângă și-ar putea da seama.

Iar această centură este doar de demo. În mod normal, el ar purta o centură care în loc de leduri ar avea motorașe. În funcție de direcția pericolului, acele motorașe ar vibra mai puternic sau mai încet."

Străinii și copiii, ajutați să învețe să pronunțe cuvintele în limba română

Un alt proiect a fost creat cu scopul de a învăța mai ușor cuvintele și expresiile de bază din limba română, într-un mod interactiv și atractiv. Ca o joacă. Tehnologia a fost dezvolată pentru a ajuta străinii să pronunțe cât mai corect cuvintele atunci când vin în vizită în țara noastră, însă poate fi folosit și pentru a-i învăța pe copii mai ușor limba.

Anca Băluțoiu, studentă Facultatea de Automatică și Calculatoare: "Scopul proiectului este de a ajuta persoane străine, cu preponderență copii, fiind o interfață foarte prietenoasă, să învețe limba română. Chiar și copiii români din diaspora pot învăța mult mai ușor limba română.

Avem mai multe nivele. Avem un video prin care putem asculta cum să pronunțăm cuvintele și apoi le putem spune în microfon. Vom primi un scor de la o stea la trei stele în funcție de cât de bine am pronunțat fiecare literă în parte.

Ce aș vedea eu, ar fi foarte drăguț să dezvoltăm baza de date de cuvinte mult mai mult. În acest moment avem aplicația destul de limitată, pentru că s-a colaborat cu cei de la UNATC, pentru a ne pune la dispoziție filmulețele cu pronunțiile. Ar fi drăguț dacă am putea integra o modalitate prin care aceste înregistrări să se facă automat, un AI să citească respectivul cuvânt, dar încă nu avem garanția că se pot citii 100% cum trebuie."

Realitatea virtuală, folosită pentru a explora apele României

Un alt proiect folosește realitatea virtuală pentru a studia diverse tehnici de imersiune și interacțiune cu obiectele virtuale. O hartă virtuală apare utilizatorului în momentul în care acesta își pune harta VR. Utilizatorul interacționează doar prin intermediul mâinilor și poate vizualiza mai multe videoclipuri 360 care reprezintă ape ale României

Vernisajul expoziției, din 13 noiembrie, a prefațat Romanian Digital Day, din 14 noiembrie, a doua ediție a evenimentului care abordează subiecte de impact pentru sectorul digital românesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE