Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inovația care scade factura. Sistemul inventat de specialiști UPB folosește energie solară și geotermală

Publicat de: Euronews

Specialiștii de la Facultatea de Energetică a Politehnicii București propun o soluție ingenioasă care contribuie la reducerea facturilor. Este vorba despre un sistem hibrid, care se bazează atât pe energia solară, cât și pe cea geotermală, și care poate încălzi o suprafață de 400 de metri pătrați fără să utilizeze combustibili fosili.

Inovația a plecat de la o problemă internă. O clădire în care se află un laborator al universității nu putea fi alimentată din sistemul centralizat de încălzire pentru că se afla la capăt de rețea. A apărut oportunitea unui proiect european pentru creare unui nou sistem de încălzire.

Roxana Pătrașcu, profesor la Facultatea de Energetică din cadrul UPB: „S-a generat acest sistem hibrid geo-termal-solar cu alimentare cu căldură și apă caldă de consum a clădirii, iar vara climatizare, deci alimentare cu frig. Ba mai mult, capacitățile instalate au fost dimensionate în așa fel încât să asigure confortul termic și necesarul clădirii iar surplusul să fie practic injectat în rețeaua de alimentare centralizată a Universității.”

Cum funcționează sistemul hibird

Sistemul hibrid bazat pe energie solară și geotermală funcționează de câteva luni. Un schimbător de căldură geotermal preia căldura din sol și o transmite unui sistem de pompe de căldură care produc apa caldă. Consumul de energie electrică al întregului proiect-pilot este asigurat de un sistem de panouri fotovoltaice instalate pe două dintre clădirile Facultății de Energetică. În prezent, clădirea-laborator de la care a pornit totul este încălzită 100% cu ajutorul energiei regenerabile.

Constantin Ionescu, director de proiect Wedistrict: „Sistemul are două componente majore: subsistemul termic cum îi spunem noi care este principalul element al proiectului și subsistemul electric. Cel termic este bazat pe două pompe de căldură geotermale care asgură apă caldă pe care o folosim pentru încălzirea acestei clădiri, laboratorul de resurse regenerabile de 400 de metri pătrați și surplusul de energie produs de sistem dar neutilizate de clădire este injectată în rețeaua de distribuție a căldurii din universtate. Deci practic ajutăm într-o anumită măsură Universitatea cu căldură și în același timp avem o injecție de energie verde într-un sistem verde bazat 100% pe energie fosilă.”

Implementarea sitemului dezvoltat la Politehnică poate ajuta la reducerea substanțială a facturilor.

Roxana Pătrașcu, profesor la Facultatea de Energetică din cadrul UPB: „O instalație de dimensiunea celei pe care ați vizitat-o poate fi folosită pentru alimentarea unui grup de 10 apartamenete. Avem productia de azi 126 de kw ora . De exemplu eu acasa atat consum intr-o lună.”

Specialiștii spun că proiectul lor ar putea fi replicat atât în sistemele centralizate, cât și în cazul consumatorilor casnici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE