Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India vrea să devină a patra națiune care ajunge pe Lună. Nava Chandrayaan-3 va fi lansată pe 14 iulie

Statele Unite, fosta Uniune Sovietică și China sunt cele trei națiuni care au avut misiuni pe lună, iar India se pregătește să devină a patra. Pe 14 iulie, indienii vor lansa o navă spațială, numită Chandrayaan-3, care va transporta un modul de aselenizare controlată.

Investiția în această misiune costă 73 de milioane de dolari, potrivit publicației Nature, iar o rachetă cu trei trepte va plasa Chandrayaan-3 pe o orbită eliptică de staționare de aproximativ 170 de kilometri pe 36.500 kilometri. Ulterior, un modul de propulsie, care cântărește 1,75 tone, numit Vikram, va aduce complexul lander-rover pe o orbită circulară, la 100 de kilometri de suprafața Lunii. Vikram conține un rover robotic, numit Pragyan, care are șase roți și 26 de kilograme. El este capabil să circule pe Lună pentru o perioadă de timp echivalentă cu 14 zile pe Pământ.

Nava Chandrayaan-3 va fi lansată pe lună pe 14 iulie

Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) se află la a doua încercare de acest fel, după cea din septembrie 2019, când roverul s-a prăbușit pe Lună în timp ce cobora, cu toate că orbitatorul a avut opt instrumente funcționale. Însă președintele ISRO, Sreendhara Somanth, susține că a fost o eroare de soft.

Acum au fost făcute îmbunătățiri, iar modulul de aterizare are patru motoare de propulsie, față de cinci, câte avea Chandrayaan-2. În plus, modulul este capabil să transporte mai mult combustibil, are cinci picioare mult mai rezistente și panouri solare mai mari. Totodată, modulul de propulsie are un instrument capabil să colecteze date privind polarizarea luminii reflectate de Pământ. Astfel, cercetătorii pot afla dacă există alte planete cu semnături similare.

Pe modul vor exista și instrumente care pot măsura densitatea ionilor și a electronilor din apropierea suprafeței Lunii și modul în care Luna se modifică în timp. Pe lângă posibilitatea măsurării temperaturii, vor putea fi determinate și cutremurele lunare.

  • În 2008, indienii au mai lansat orbitatorul Chandrayan-1, iar în 2019 au lansat Chandrayan-2.

Misiunea indienilor pe lună va deschide noi perspective

Misiunea va porni de la portul spațial Sriharikota, din Estul Indiei, iar destinația de aselenizare va fi undeva în sudul Lunii. În cazul în care va avea succes, misiunea ar fi prima care ajunge în polul sudic al lunii, având în vedere că misiunile anterioare au fost la latitudini mai mici. În zona sudică, unele părți rămân permanent umbrite, după cum afirmă ISRO, ceea ce ar face posibilă prelevarea de probe de gheață pentru prima dată. Cercetătorii indieni vor să afle dacă sunt adevărate supozițiile privind existența, în craterele de la polul sudic, a unor indicii despre compoziția sistemului solar timpuriu.

"Regiunea de la Polul Sud are o geologie total diferită de regiunea în care au fost misiunile Apollo, astfel încât Chandrayaan-3 va oferi o perspectivă de aproape a unei regiuni complet noi a Lunii", a precizat Marc Norman, geochimist planetar la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

Specialiștii susțin că, dacă misiunea ar avea succes, indienii ar urma să mai desfășoare și altele, iar totul este analizat în contextul ambițiilor geopolitice actuale ale Indiei.

Tomas Hrozensky de la Institutul European de Politică Spațială din Viena, susține că Chandrayaan-3 va ajuta la stabilirea unei prezențe pe termen lung a oamenilor pe Lună și pe alte planete: "Sunt exemplele recente, cu câteva eșecuri, care sugerează că aterizarea și o prezență pe termen lung pe Lună rămân o provocare imensă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE