Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep pregătirile pentru ceremonia încoronării lui Charles al III-lea

Coroana Sfântului Eduard a fost scoasă din Turnul Londrei și urmează să fie modificată pentru Regele Charles al III lea care va fi întronat în cadrul unei ceremonii speciale ce va avea loc anul viitor. Mutarea coroanei a fost o operațiune secretă, iar autoritățile nu au divulgat nici locul unde a fost depusă.

Piesă centrală a Bijuteriilor Coroanei Britanice, coroana Sfântului Eduard,  putea fi admirată până acum de vizitatorii de la Turnul Londrei. Ea a fost făcută pentru Regele Charles II-lea în 1661. Originalul a fost topit în 1649, în timpul Războiului Civil, când  Camera Comunelor abolise monarhia. Versiuni ale coroanei au fost folosite de monarhii britanici încă din secolul al 11-lea.

Coroana are o structură din aur masiv care cântărește peste două kilograme, încrustată cu rubine, ametiste, safire și alte pietre prețioase. Rama este învelită cu catifea purpurie și hermină. A fost purtată de Elisabeta a II a în timpul încoronării sale din 1953.

Când va avea loc ceremonia de încoronare?

Charles a devenit rege imediat după ce mama sa, Elisabeta a II a, murit în septembrie. Ceremonia de încoronare va avea loc pe 6 mai, anul viitor. 

„Chiar și în anii avansați ai reginei, cu dezastrul prințului Andrew, cu Meghan și Harry care au vrut să părăsească familia regală, ea a avut ultimul cuvânt de spus și a avut într-adevăr autoritate în familie, în afara responsabilităților sale politice și monarhice. Cred că pentru Charles preluarea acestui rol va fi un pic mai dificilă. Știm deja că temperamentul său este puțin diferit de cel al reginei,” a explicat Tiwa Adebayo, jurnalist, acreditat pe lângă Casa Regală.

„Noul rege are în față numeroase provocări, dar cea mai mare este modul în care actuala familie regală se poate adapta și poate răspunde așteptărilor. În mod clar, vor trebui făcute schimbări în modul în care își asumă angajamentele și în modul în care este repartizat volumul de muncă,” a spus Joe Little, jurnalist.

Charles, 73 de ani, este cel mai vârstnic monarh care urcă pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ceremonia încoronării sale și a soției, Camilla, va avea loc la Westminster Abbey și va fi mai scurtă și mai puțin extravagantă decât procesiunea urcării pe tron a regretatei sale mame.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE