Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coroana imperială a Reginei Elisabeta a II-a, simbol al puterii regale. Este decorată cu peste 2.800 de diamante

„Coroana imperială de stat” sau coroana imperială, aşezată pe o pernă violet deasupra sicriului reginei Elisabeta a II-a în timpul procesiunii spre Westminster, este un giuvaier încrustat cu unele dintre cele mai faimoase pietre preţioase din lume, informează Agerpres.

Având un cadru din aur şi interiorul căptuşit cu o tocă din catifea violet, coroana imperială este ornată cu 2.868 de diamante şi cu numeroase pietre preţioase, dintre care 17 safire, 11 smaralde şi 269 de perle.

Coroana, simbolul puterii divine a suveranului

Simbol al monarhiei şi al puterii divine a suveranului, este purtată de rege după ieşirea din Westminster Abbey, imediat după încoronare, însă în timpul ceremoniei din interiorul abaţiei, arhiepiscopul de Canterbury pune pe capul suveranului coroana Sfântului Eduard, de două ori mai grea şi care cântăreşte două kilograme.

Confecţionată în 1937 de bijutierul coroanei Garrad & Co pentru regele George al VI-lea, reia modelul celei a reginei Victoria, creată în 1838, cu baza căptuşită în blană de hermină.

Printre numeroasele nestemate care o decorează, în partea anterioară se află un diamant gigantic de 317 carate, Cullinan II, cunoscut şi sub numele de a ''doua Stea a Africii'', legat de Safirul Stuart printr-o fâşie ajurată presărată cu opt smaralde şi opt safire între două rânduri de perle.

VEZI GALERIA
3 imagini

Două arcuri încrustate cu diamante şi perle, a căror bază este ornată în partea anterioară cu ''Rubinul Prinţului Negru'', în realitate un spinel impresionant, înconjoară coroana. La intersecţia acestora în vârful coroanei sunt suspendate patru perle în formă de pere în înveluşuri de diamante roz, cunoscute sub numele de ''cerceii reginei Elisabeta''.

Deasupra se ridică o sferă pavată de briliante, în vârful căreia se află o cruce decorată în centru cu foarte vechiul ''Safir al Sfântului Eduard'', despre care se presupune că ar fi aparţinut lui Eduard Confesorul, ajuns pe tronul Angliei în 1042. Câteva flori de crin, fiecare ieşind dintr-un rubin, sunt de asemenea dispuse între arcuri.

Plachetele aflate pe reversul ''Rubinului Prinţului Negru'' şi al ''Safirului de Stuart'' sunt gravate pentru a comemora istoria Coroanei.

Păstrată în Turnul Londrei alături de celelalte bijuterii ale coroanei britanice, coroana imperială, cu o înălţime de 31,5 centimetri, a fost purtată în fiecare an de regina Elisabeta a II-a cu prilejul ceremoniei inaugurale a activităţii Parlamentului. Nu a mai purtat-o în ultimii ani din cauza greutăţii coroanei.

Termenul ''coroană imperială de stat'' datează din secolul al XV-lea când monarhii englezi au ales o concepţie a coroanei închisă de arce pentru a demonstra că Anglia nu s-a supus niciunei alte puteri terestre, potrivit Royal Collection Trust, care supraveghează The Royal Collection a familiei regale britanice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE