Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Importurile României au depășit 100 de miliarde, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Țara noastră produce mai puțin decât consumă

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde. Deficitul comercial a crescut în 2022 până la 34 de miliarde de euro, adică aproximativ 12% din Produsul Intern Brut. Specialiștii spun că odată cu importurile de bunuri, importăm și inflație.

România produce mai puțin decât consumă, iar acest lucru se vede în deficitele înregistrate în ultimii ani.

Doar anul trecut, creșterea deficitului a fost de 44% mai mare decât în anul 2021, adică, diferența dintre importuri și exporturi a depășit de trei ori fondurile europene accesate de România. Ponderi mari au avut mașini și echipamente de transport, dar și cele tradiționale, cum ar fi alimentele. La combustibili deficitul s-a dublat în decurs de trei ani.

Prețurile sunt ținute sus de incapacitatea României de a produce aproape de cât consumă

La alimente deja ne-am obișnuit să importăm o mare parte din necesar. Legumele și fructele au o pondere importantă. Dacă ne imaginăm că producția de mere acoperă necesarul de consum, cifrele ne contrazic. Aproape o treime din consum este din import.

La producția de pește, importurile sunt de aproximativ șase ori mai mari decât producția. Și cu toate acestea consumul depășește șase kilograme de persoană.

Cantitatea de carne de porc a avut ponderea cea mai mare în importul total de carne, aproximativ 65%. Peste 400.000 de tone importăm anual, cu peste 10.000 mai mult decât producem.

Explicația pentru nivelul record al deficitului comercial ar fi inflația, însă prețurile sunt ținute sus de incapacitatea României de a produce aproape de cât consumă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE