Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Îmbrăcatul în straturi, recomandat de specialiști. Regula celor 3 straturi de haine ajută organismul să treacă ușor peste șocul termic

Primul episod de iarnă care a lovit România ne-a obligat să scoatem hainele groase din dulap. Specialiștii recomandă, însă, ca, atunci, când vremea devine capricioasă, să nu punem prea multe haine groase pe noi, ci să folosim, ceea ce se numește, tehnica îmbrăcatului în straturi. În acest mod, ajutăm organismul să se adapteze mai ușor la diferențele mari de temperatură.

Iarna ne poate afecta atât fizic, cât și mental, din cauza frigului și a faptului că zilele devin mai scurte, iar nopțile, mai lungi. Frigul poate influența tot organismul. Pot apărea tulburările afective sau sindromul ochilor uscați, se pot declanșa migrene, din cauza diferențelor de temperatură și se poate ajunge până la dezechilibre hormonale, spun medicii.

Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București: Consumul organismului de a se adapta la aceste modificări bruște climatice este mai mare. Trebuie să avem grijă ca atunci când am stat înăuntru la o temperatură ridicată, în momentul în care ieșim afară să avem o haină pe noi care să permită organismului să se adapteze la această modificare de temperatură, care uneori poate fi crescută.

Doctorii nu recomandă o temperatură foarte crescută în interior pentru ca adaptarea organismului la cea din exterior să nu fie una extrem de brutală.

Regula celor 3 straturi de haine ajută corpul să nu treacă printr-un șoc termic

Tehnica a fost preluată de la persoanele care fac drumeții pe munte și a fost adaptată și orașelor. Aceasta presupune o îmbrăcăminte confortabilă, dar călduroasă.

Marius-Iulian Rădulescu, sport player magazin cu articole sportive: Straturile sunt trei la număr, pot fi și mai multe pentru persoanele mult mai friguroase. Avem ca strat unu, cel de bază, o bluziță termică pentru evacuarea cât mai rapidă a transpirației, al 2-lea strat pentru menținerea confortului termic, iar al 3-lea strat pentru protejarea intemperiilor.

Prin aplicarea principiului foilor de ceapă în vestimentația de iarnă, căldura emanată de corp este folosită ca sursă de încălzire. Concret, aerul dintre straturile de îmbrăcăminte se va menține cald. Mai mult, cu trei tipuri de haine, putem regla foarte ușor și temperatura. Adică, dacă ne este prea cald, putem să mai dăm jos din straturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE