Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Weekend cu zăpezi, în cea mai mare parte din țară. Și în capitală sunt așteptate ninsori în noaptea de sâmbătă spre duminică

18/11/2023 , 08:21

Weekend cu zăpezi, în cea mai mare parte din țară. Și în capitală sunt așteptate ninsori în noaptea de sâmbătă spre duminică

La munte a venit deja iarna. În Parâng, în Voineasa - la Obârșia Lotrului, la Rânca și la Bâlea Lac - pe Transfăgărășan, ninge puternic de ore bune. De altfel, jumătatea estică a țării este sub avertizări de ninsori și viscol.

Ne pregătim de primul weekend adevărat de iarnă. Meteorologii anunță că vremea se va răci semnificativ și va ninge în multe zone ale țării. Inclusiv în București sunt așteptate ninsori sâmbătă noapte.

Meteorologii au emis avertizări cod galben și cod portocaliu de ninsori și vânt, valabile în acest weekend. Primul cod portocaliu intră în vigoare mâine la ora 14 și afectează Carpații Meridionali și Carpații de Curbură.

Începând cu ora 18 codul portocaliu se extinde și va cuprinde sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. 16 județe vor fi sub incidența avertizării.

Și Capitala este sub cod galben de precipitații și vânt, începând cu ora 8 dimineața.

Acest episod de iarnă nu este însă de durată, săptămâna viitoare vremea se încălzește din nou.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ne pregătim de primul weekend adevărat de iarnă. Meteorologii anunță că vremea se va răci semnificativ de mâine și va ninge în multe zone ale țării. Inclusiv în București sunt așteptate ninsori sâmbătă noapte.

Meteorologii au emis avertizări cod galben și cod portocaliu de ninsori și vânt, valabile în acest weekend. Primul cod portocaliu intră în vigoare mâine la ora 14 și afectează Carpații Meridionali și Carpații de Curbură.

Cod galben de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte

În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15...20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60...70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută. Avertizarea este valabilă de vineri, ora 20:00 până sâmbătă, ora 08:00.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântuluiîn cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei

Cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului

Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 08:00 până duminică, ora 10:00. În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent.

În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55...65 km/h.

În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60...80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m

În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 14:00 până duminică, ora 10:00.

Cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului

În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85...90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 18:00 până duminică, ora 10:00.

Există posibilitatea de ninsoare și în București

Sunt zone înalte unde a început deja să ningă. În Rânca drumarii au fost nevoiți să intervină cu utilaje cu lamă și material antiderapant. Și Capitală va fi sub cod galben de precipitații și vânt începând cu ora 8 dimineața.

”Inclusiv, în zona municipiului București, mâine nopatea vor fi posibili niște fulgi de nea și vântul va avea intensificări în zona Capitalei de mâine seara în noptea de sâmbată spre duminică cu viteze în general de 55 de km pe oră”, a mai spus acesta.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE