Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haos la granița dintre Polonia și Ucraina. Camioanele ucrainene sunt blocate să intre pe teritoriul UE

Este haos la frontiera dintre Polonia și Ucraina, din cauza camioanelor ucrainene blocate să intre pe teritoriul Uniunii Europene. Companiile de transport poloneze denunţă o așa-numită concurenţă neloială din partea vecinilor lor.

Primele 30 de camioane, fără încărcătură, au traversat granița ucraineano-poloneză printr-un punct de frontieră, anunță Kievul. Însă, presiunea la frontieră nu s-a redus, în condiţiile în care alte coridoare terestre sunt blocate de protestele transportatorilor polonezi.

Restricțiile, o lovitură în economia Ucrainei

Blocada împotriva camioanelor ucrainene a creat cozi lungi, o așteptare grea, în condiții de iarnă. În plus, restricțiile au creat o problemă economică majoră pentru Kiev, care mizează mult pe transporturile rutiere pentru exporturile şi importurile sale.

Oleg Treciak, șofer ucrainean: "Vrem să mergem acasă, este tot ce le cerem. Unii dintre noi au stat în tiruri și 3 săptămâni."

Voluntarii au adus mâncare pentru șoferii ucraineni izolați. Artom este ucrainean și a locuit ani buni în Polonia.

Artom Drohobycki, voluntar: "Am adus mâncare, inclusiv supă fierbintă și câteva lucruri de bază de care au nevoie șoferii care stau aici."

Ce solicită polonezii

Una din solicitările principale ale companiilor de transport din Polonia este eliminarea permiselor pentru șoferii din Ucraina.

Edyta Ozygala, protestatar polonez: "Cea mai mare problemă a noastră cu șoferii ucraineni se referă la îngrijorările noastre privind excluderea șoferilor din Uniunea Europeană dintr-un sistem pe care îl numim e-queue, care monitorizează plecările din Ucraina și intrările în Polonia. Acesta este un timp pierdut. Vom sta aici multe zile. Suntem aici de aproape 14 zile, așteptăm în mașinilie noastre."

Protestatarii spun că problema o reprezintă noile decizii ale Comisiei Europene privind camioanele care vin din Ucraina, pentru a ajuta Kievul, după invazia rusă.

Krzysztof Bosak, parlamentar: "Dorim retragerea din această înțelegere nefavorabilă dintre Uniunea Europeană și Ucraina, care a anulat sistemul anterior de eliberare a permiselor pentru ucraineni, în sectorul transporturilor. Anularea totală a sistemului de permise, așa cum a făcut Bruxelles-ul, a destabilizat complet piața, şi avem nevoie de o revenire la situaţia normală în care antreprenorii de ambele părţi beneficiază."

Este, deja, o lună de protest la frontierele cu Ucraina. În ultimele zile, șoferilor polonezi li s-au alăturat și șoferii de camioane din Slovacia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE