Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Ucraina, schimb de atacuri cu drone. Mai mulți civili au fost uciși sau răniți în timpul bombardamentelor

Armata rusă continuă atacurile cu rachete și drone kamikaze asupra localităților din Ucraina. Sirenele au răsunat în mai multe orașe din țară, unde au fost auzite explozii. Mai mulți civili au fost uciși sau răniți. Și Rusia a anunțat că a respins un atac masiv cu drone lansat de armata Kievului.

Cel puțin 17 drone kamikaze și șase rachete au fost lansate de ruși. Apărarea ucraineană a reușit să doboare doar 10 drone. Ținta rușilor au fost regiunile Harkov, Herson, Donețk, dar și orașul Lvov din nord- vestul Ucrainei. Mai multe case, dar și obiective de infrastructură au fost avariate. Salvatorii au intervenit pentru lichidarea incendiilor izbucnite după bombardamente.

Militarii rușii recunosc că, odată cu începutul iernii, și-au intensificat atacurile cu drone, inclusiv pe linia frontului. 

”Consider că, în prezent, aproape 70 la sută dintre operațiuni revin aparatelor de zbor. Nu trebuie să trimiți soldații să atace inamicul. Mă descurc destul de bine și în ceea ce  privește construcția dronei”, a declarat un soldat rus. 

Armata rusă acuză Ucraina că a lansat un atac masiv cu drone

Și armata rusă a acuzat Kievul că a lansat un atac masiv cu drone asupra peninsulei anexate Crimeea, dar și a regiunilor de la Marea Azov. Potrivit ministerului rus al Apărării, au fost doborâte 41 de drone. Autoritățile de la Moscova nu au anunțat despre distrugeri, dar presa de la Kiev a scris că mai multe explozii au fost auzite în Peninsula Crimeea. 

Armata rusă a publicat înregistrări video și cu trupele sale blindate care atacă pozițiile ucrainenilor de pe front.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că atacurile, din ultima perioadă, ale armatei ucrainene asupra flotei ruse din Marea Neagră au redus riscurile de blocare a navelor civile și, respectiv, au permis creșterea exporturilor maritime de cereale și produse alimentare. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Apropo, acest coridor de export a dat deja rezultate, peste 7 milioane de tone de mărfuri. Acest lucru este foarte important, este vorba de economia noastră. Și nu doar de activitatea porturilor și a fermierilor, ci și a multor alte sectoare și industrii conexe. Milioane de locuri de muncă din Ucraina depind de exporturile pe care țara noastră este capabilă să le ofere.”

Ucraina a reușit să-și crească exporturile și pe cale ferată. Doar în luna noiembrie, au fost livrate 14 milioane de tone de mărfuri, un record absolut de la începutul războiului.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE