Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: ”Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârșit un dezechilibru în comerțul său cu China”

Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârșit un dezechilibru în comerțul său cu China, a avertizat azi președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, înainte cu două zile înainte de un summitul între liderii europeni și cei de la Beijing.

Într-un interviu acordat France Presse la Bruxelles, doamna von der Leyen a precizat că liderii europeni nu vor tolera acest dezechilibru commercial pe termen lung. Deficitul comercial al Uniunii Europene cu China s-a dublat în doi ani pentru a atinge o cifră record de 390 de miliarde de euro în 2022. Astfel, exporturile chineze către statele Uniunii Europene sunt de trei ori mai importante decât cele din UE către China.

Ea a precizat că Uniunea Europeană are suficiente instrumente pentru a proteja piața comună europeană. Dar, potrivit analiștilor citați de France Presse, creșterea chineză încetinește și mai mulți experți pun la îndoială marja de manevră a europenilor pentru a obține o reechilibrare semnificativă a comerțului dintre cei doi giganți comerciali.

Exporturile chineze către statele Uniunii Europene sunt de trei ori mai importante decât cele din UE către China.

-Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen a amintit că actualmente companiile europene nu pot accesa liber piața chineză din cauza tratamentului preferential acordat de guvernul de la Beijing companiilor chineze. Ea a adăugat că Bruxelles-ul va examina, de asemenea, subvențiile deghizate, directe sau indirecte, în favoarea companiilor chineze care operează pe piața europeană. Președintele Comisiei Europene a menționat și cazul mașinilor electrice produse în China care, de la jumătatea lunii septembrie, au făcut obiectul unei anchete a Comisiei Europene pe tema subvențiilor considerate ilegale.

Actualmente companiile europene nu pot accesa liber piața chineză din cauza tratamentului preferential acordat de guvernul de la Beijing companiilor chineze.

-Președintele Comsiei Europene, Ursula von der Leyen

La summit-ul UE-China care va avea loc la Beijing oficialii de la Bruxelles vor mai discuta cu interlocutorii lor chinezi, inclusiv cu președintele Xi Jinping, și despre războiul din Ucraina și chestiunea eludării de către Kremlin a sancțiunilor occidentale. Companiile chineze sunt acuzate că ajută Rusia să obțină produse și tehnologii militare pentru continuarea războiul ei de agresiune împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE