Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul dă răgaz magazinelor să ieftinească mâncarea. Consiliul Concurenței: unele ieftiniri țin și de sezon, nu doar de plafonare

Ministrul Agriculturii spune că statul le oferă un răgaz tuturor comercianților pentru a reduce prețurile pentru alimentele de bază. Asta după ce în mai multe hipermarketuri au fost descoperite produse unde adaosul comercial nu a fost plafonat, așa cum a impus Guvernul. Consiliul Concurenței a transmis că, în marile magazine din țară, prețurile alimentelor de bază au scăzut, în medie, cu 34%. Cu toate acestea, președintele Bogdan Chirițoiu a declarat în studioul Euronews că este posibil ca unele prețuri să scadă natural, nu datorită măsurii Guvernului. De exemplu, legumele de sezon sunt, tradițional, mai ieftine vara pentru că oferta este mare. 

Toți comercianții din țară sunt obligați să plafoneze adaosul comercial începând de la 1 august. Cu toate acestea, jurnaliștii Euronews au găsit hipermarketuri în care anumite produse nu s-au ieftinit. De exemplu, în magazinul pe care-l monitorizăm, din Sectorul 6, prețul unui carton cu 10 ouă de găină a rămas neschimbat și după 5 august. Mai exact, 11, 59 lei. Ministrul Agriculturii spune că va mai dura puțin până când vor fi aplicate primele amenzi pentru comercianți.

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii - Sunt sigur că este o perioadă concurențială. Haideți să avem timp și să dăm răgaz tuturor retailerilor din această zonă. Sunt convins că atât ANAF, cât și Consiliul Concurenței, vor monitoriza aceste prețuri.

Ministrul spune că a resimțit și el scăderea prețurilor, dar nu poate spune exact câți bani i-au rămas în buzunar.

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii - Este o economie. Nu pot să vă spun, pentru că nu am luat numai produse din coșul de bază. Dar e normal că se vede. Media e 30%, din Ordonanță.

Conform primelor analize făcute de Consiliul Concurenței, cele mai mari scăderi s-au înregistrat acum la legume și fructe, între 15% și 35%.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței - Eu cred că se datorează esențial faptului că fructele și legumele au oricum o tendință de ieftinire. S-au suprapus două efecte: Ordonanța și efectul natural de ieftinire de la sfârșit de vară.

Experții sunt, în continuare, sceptici în privința beneficiilor acestei măsuri

Christian Năsulea, profesor de economie - Aici nu vorbim doar de o limitare a profitului, ci vorbim și de o complicație administrativă pe care firmele trebui să o suporte.

Valer Hancaş, directorul de comunicare hymerket - Cred că o să fie o creștere a cererii pe aceste tipuri de produse, lucru pozitiv, în ideea că aceste produse pot genera anumite scăderi și la alte tipuri de produse. Din punct de vedere concurențial.

După o inflație de 10,3% în luna iunie, prețurile au crescut mai încet în a doua parte a anului. Guvernatorul BNR vorbește deja de o inflație de o singură cifră, pentru trimestrul 3.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR - După datele noastre preliminare, în România va fi o inflație de o cifră la începutul trimestrului 3.

Adaosul comercial pentru alimentele de bază va rămâne plafonat cel puțin până la 1 noiembrie. Executivul va discuta la început de toamnă cu retailerii despre o eventuală prelungire a Ordonanței pentru încă trei luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE