Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greva din primării se prelungește cu două săptămâni. Două ore pe zi, funcționarii nu vor lucra cu publicul

Funcționarii publici din peste 2.000 de primării au intrat în cea de a doua săptămână de grevă de avertisment. Timp de două ore pe zi nu eliberează documente și nu încasează impozitele de la cetățeni. Angajații din administrațiile locale cer majorarea salariilor. 

La Primăria Pielești din județul Dolj, pe toate ușile instituției sunt afișe prin care funcționarii anunță că din 18 martie fac grevă două ore pe zi. 

Florin Porcoș, evidența persoanelor, primăria Pielești Dolj: ”Suntem plafonați la salariul minim din 2021. Salariul minim a crescut progresiv, în fiecare an. Anul acesta la 1 ianuarie a fost stabilit la 3.300.” 

Monica Ghejan, consilier achiziții publice, primăria Pielești Dolj: ”Salariul este foarte mic. Avem rate, avem de întreținut copii. Prețurile au crescut, impozitele au crescut.Te descurci foarte greu, având în vedere că facem și navetă, chiar dacă ni se decontează naveta este o sumă infimă față de ceea ce efectiv consumăm. ” 

 Andrei Brândașiu, jurist Primăria Pielești: ”Dacă luăm salariul unui muncitor necalificat, chiar și necalificat este similar dacă nu chiar mai mare decât al unui funcționar public superior, din cadrul primăriei noastre, spre exemplu.”

Greva are loc la intervale orare diferite în fiecare zi. Cei mai afectați sunt localnicii.

Ion Irimescu, primar Pielești: ”Afectează în primul rând casieria, în al doilea rând sunt certificatele fiscale, certificatele de nomenclator stradal, care se eliberează. Avem și taxă de urgență. Sunt cteățeni care se învoiesc, practice la service să vină să-și ia un certificate fiscal sau un nomenclator stradal și nu pot să-și ia datorită faptului că angajații sunt în grevă.” 

Funcționarii publici spun că au luat în calcul și declanșarea grevei generale care ar duce la blocaje mai mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE