Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindicaliștii STB amenință cu grevă dacă salariile nu vor fi plătite la timp. Primăria Capitalei a rămas fără fonduri pentru că bugetul nu a fost aprobat

Angajații Primăriei Municipiului București și cei din instituțiile aflate în subordinea acesteia, vor primi luni doar 25% din salariu.

Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicușor Dan, la Euronews România.

Edilul dă vina pe consilierii generali, care ar fi blocat adoptarea bugetului. La rândul lor, consilierii îl acuză pe edil pentru situația creată și cer urgent rezolvarea problemei. De cealaltă parte, sindicaliștii anunță o grevă imediată, dacă nu-și vor primi toți banii.

Sindicaliștii anunță grevă

”Luni e zi de salariu și nu o să ia 100%, vor la 25%, e mai bine decât zero și așteptam din zi în zi să deblocăm problema cu bugetul pentru a le da restul de bani și după aceea vom avea intarzieri la toate cheltuielile.”, a declarat Nicușor Dan.

”25% din salariu nu va mulțumi pe nimeni cu aceste salarii. Dacă va face acest lucru si nu va da bani la timp, salariile la cei care au rate la banca, sa intretina familiile, va dati seama ca va suporta consecințele. Vă dați seama ca nu va fi o procedura legală. Va fi pur si simplu o greva instant”, a susținut Valer Ciobănescu, sindicalist STB.

Primarul spune că nu există suficienți bani pentru că nu a fost aprobat bugetul pe 2024 și dă vina pe membrii Consiliului General. La rândul lor consilierii spun că primarul este de vină.

”În primul rând, credem că primarul general a creat această criză intenționat, știind, pentru că n-a fost o surpriză pentru nimeni, avem discuții de un an de zile în care îi solicităm primarului general a niște răspunsuri și credem că da. Primarul general era foarte conștient că vom ajunge aici, pentru că a supus prima oară votului acest buget abia pe data de 1 martie.

Aș vrea exact, solicit responsabilitate din partea tuturor și din partea primarului general să vină cu o soluție astfel încât oamenii săptămâna viitoare să-și poată primi salariile în integralitate.”, a adăugat Diana Mardarovici.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a supus la vot proiectul bugetului Capitalei pe 2024 de două ori. Ultima dată s-au înregistrat 18 voturi pentru, 6 abţineri şi 4 împotrivă.

Însă, pentru ca bugetul să fie aprobat este nevoie de susținerea a 28 dintre cei 54 de consilieri în funcție.

În cele două ședințe, proiectul a fost susținut doar de consilierii USR și PMP, în timp ce reprezentanții PNL și PSD nu au votat. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE