Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan nu vrea metroul fără subvenție. Bugetul primăriei nu poate acoperi 800 de milioane de lei anual

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că bugetul primăriei nu și-ar putea permite să plătească anual 800 de milioane de lei, echivalentul subvenției anuale pe care o primește Metrorex. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a propus zilele trecute ca metroul să fie preluat de Primăria București pentru ca subvenția să nu mai fie plătită de la bugetul de stat.

„Mă așteptam după ce am spus ieri și zilele trecute, că sunt deschis la dialog, în a transfera Metroul la Primărie pentru că eu cred că e soluția corectă dacă vorbim de acel sistem integrat de transport la nivel de București și Ilfov. Sunt deschis spre deosebire de alții care au fost în scaunul pe care îl ocup și care nu au vrut să transfere metroul către Primăria Muncipiului Bucrești, eu sunt de acord”, a declarat Sorin Grindeanu, la Euronews România.

Bugetul Capitalei nu poate acoperi 800 milioane de lei anual pentru metrou

Pe de cealată parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că Bucureștiul nu și-ar putea perimite o cheltuială atât de mare.

„Atâta timp cât metroul vine cu subvenție... pentru că subvenția anuală, în momentul acesta, este undeva la 800 de milioane de lei. Este ceva ce noi nu ne putem permite, la bugetul de acum. Se tot vehiculează în spațiul public faptul că oameni din Brașov, din Suceava plătesc pentru bucureșteni. Nu este deloc așa! Bucureștenii, ca și restul cetățenilor din România, primesc la administrațiile locale banii din cotele defalcate pe impozitul pe venit, dar toate celelalte venituri ale statului, din TVA, din activitatea economică, din contribuțiile la asigurări sociale și toate celelalte sunt proporționale cu PIB-ul, iar Bucureștiul are aproape 25% din PIB. Deci Bucureștiul produce pentru restul țării, așa cum se întâmplă în mod normal în orice țară”, a declarat Nicușor Dan.

„Este corect, da București-Ilfov contribuie cu mai mult de un sfert la PIB, e un lucru real. Dar eu nu am văzut mari proiecte de infrastructură care să sufere de lipsă de finanțare și să se vină cu cereri către Guvernul României. Nu am văzut”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE