Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul, amenințat cu noi proteste. Angajații din primării și alte instituții cer salarii mai mari: 5.000 de lei brut câștigă un debutant la Consiliul Concurenței

Pe lângă protestul fermierilor și transportatorilor aflat deja în desfășurare, Guvernul se pregătește pentru noi ieșiri în stradă. De această dată, din partea personalului din primării și a angajaților de la Consiliul Concurenței, care amenință cu greva generală, nemulțumiți că salariile lor nu au mai fost mărite de ani buni. Doleanțe similare au și bugetarii care lucrează cu IMM-urile.

Angajații din primării și alte instituții se pregătesc de proteste în stradă: 5.000 de lei brut câștigă un debutant la Consiliul Concurenței

Peste 11.000 de salariați din 800 de comune se mobilizează în momentul de față ca să declanșeze o grevă generală începând cu data de 5 februarie 2024. Ei cer ca organigrama de salarizare să fie trecută pe prevederile din anul 2022 pentru a beneficia de indemnizații mai mari. Sunt speriați, totodată, de posibilitatea comasării comunelor mici, care i-ar putea lăsa fără slujbe și solicită Guvernului reducerea, mai degrabă, cu 30% a numărului de consilieri locali.

Nu sunt singurii bugetari care au în clipa de față solicitări salariale. La nivelul Consiliului Concurenței, potrivit șefului acestei instituții, salariații nu și-au mai văzut indexate propriile indemnizații de zece ani, ceea ce face ca un debutant să aibă acum un salariu de 5.000 de lei brut.

Și la nivelul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, care lucrează în subordinea Ministerului Economiei, sunt nemulțumiri. Angajații acestor instituții fac deja proteste spontane în diverse agenții din teritoriu și solicită și ei salarii mai mari, în condițiile în care un consilier are o leafă de nici 5.000 de lei.

Toate aceste cereri ar urma să fie discutate în Guvern. Deocamdată, la Parlament, va exista o discuție la Comisia Economică, pentru că acolo se va da un raport privind legea de funcționare a acestei instituții și tot acolo sunt discuții despre posibilitatea limitării funcției președintelui Consiliului Concurenței la doar două mandate, însă vor fi discuții și pe această temă a salarizării angajaților din acest sistem.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE