Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Glasgow devine primul „oraș feminist” din Marea Britanie

La 27 octombrie, Consiliul municipal din Glasgow a susținut în unanimitate o moțiune care afirmă că femeile ar trebui să se afle în centrul tuturor aspectelor legate de planificarea urbană, devenind astfel primul oraș din Marea Britanie care adoptă „urbanismul feminist”.

Planificare urbană care promovează incluziunea

Urbanismul feminist pledează pentru un tip de planificare urbană care promovează incluziunea și pune nevoile femeilor și ale persoanelor non-binare în prim-planul modului în care gândim peisajul urban. Cercetătorii urbanismului feminist susțin că bărbații s-au ocupat în mod istoric de proiectarea orașelor în care trăim și au făcut acest lucru gândindu-se la propriile nevoi și obiceiuri. Astfel, au fost ignorate problemele de siguranță și accesibilitate, care afectează femeile și minoritățile sexuale și de gen.

„Consiliul (din Glasgow) constată că o abordare neutră din punct de vedere al genului în ceea ce privește dezvoltarea orașului nu funcționează, că femeile și persoanele de genuri marginalizate au nevoi diverse care nu sunt reflectate în prezent, în practică, și că este nevoie de o abordare intersecțională, incluzivă și prietenoasă cu clima”, a declarat Holly Bruce, consilier ecologist din Glasgow, care a promovat această moțiune revoluționară în orașul scoțian.

„Consiliul este de acord că, pentru a crea spații publice sigure și incluzive pentru femei și accesibile pentru toți membrii comunității, este fundamental ca femeile să se afle în centrul tuturor aspectelor legate de planificare, de proiectarea domeniului public, de elaborarea politicilor și de bugete”, a adăugat ea.

Cum arată un oraș feminist?

Un oraș feminist este un oraș în care nevoile tuturor persoanelor care trăiesc în el sunt satisfăcute. În termeni concreți, acest lucru înseamnă construirea unui oraș în care toată lumea se simte la fel de sigură și împuternicită, și în care fiecare grup are același acces la servicii.

Potrivit lui Holly Bruce, principalele caracteristici ale unui oraș egalitar în ceea ce privește egalitatea de gen includ mersul pe jos, proximitatea față de servicii, spații publice sigure și spații verzi deschise.

„Acești factori nu sunt importanți doar pentru femei, ci sunt considerații cheie pentru crearea unui oraș mai sănătos și mai locuibil pentru toți, cu impact pozitiv în ceea ce privește bunăstarea fizică și mentală și calitatea aerului”, a declarat ea.

Consiliul din Glasgow a constatat că, prin deschiderea mai multor spații pentru femei, acestea vor avea, de asemenea, acces la mai multe oportunități, ceea ce va duce la creșterea participării la întâlnirile politice „și, în cele din urmă, la reprezentarea aleasă a femeilor”.

Cum se va schimba Glasgow?

„Ca să fiu sinceră, nu știu încă, pentru că ideea de a face această abordare este să ne consultăm cu femeile și să le întrebăm ce vor”, a declarat Holly Bruce pentru Euronews Culture.

Consiliul din Glasgow a decis să consulte publicul înainte de a avansa cu orice schimbare, întrebându-i pe cetățeni ce măsuri ar dori să vadă implementate în orașul lor.

„Femeile tinere au spus că își doresc mai multă iluminare în anumite părți ale parcurilor, astfel încât să poată călători prin ele pe timp de noapte și să poată, de asemenea, să petreacă timp acolo, deoarece este un spațiu liber și frumos în care să te afli. Bineînțeles, trebuie să fim foarte atenți și, în calitate de ecologist, chiar vreau să mă asigur că nu deranjăm toată biodiversitatea din parcurile noastre,” a adăugat Holly Bruce.

Un raport publicat la sfârșitul anului 2021 de către Young Women Lead (un grup înființat de YMCA Scotland) după răpirea și uciderea lui Sarah Everard în Londra a constatat că majoritatea femeilor și a persoanelor non-binare din Glasgow s-au simțit nesigure sau inconfortabile în autobuze și în stațiile de autobuz.

Introducerea mai multor toalete publice este un alt element pe care orașul scoțian îl va analiza, a declarat Holly Bruce, deoarece pandemia a scos la iveală o lipsă de toalete publice, care afectează în mod disproporționat femeile. Ea a spus că va urma, de asemenea, exemplul orașelor care au făcut deja schimbări în ceea ce privește planificarea feministă a orașului.

Scoția a adoptat în această vară o lege care a făcut ca produsele menstruale să fie absolut gratuite pentru toată lumea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE