Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scoția, prima țară unde produsele menstruale gratuite sunt un drept legal

Scoția a devenit prima țară din lume care protejează prin lege dreptul la produse menstruale gratuite, marcând astfel un pas important în combaterea „sărăciei menstruale”.

Legea privind produsele menstruale din 2021 a intrat în vigoare luni, 15 august, ceea ce înseamnă că autoritățile locale și furnizorii de educație din Scoția au acum obligația legală de a oferi produse menstruale gratuite oricărei persoane care are nevoie de ele.

Investiție de milioane de euro

Guvernul scoțian a declarat că a investit peste 27 de milioane de lire sterline (32 de milioane de euro) pentru a finanța accesul la produsele menstruale într-o serie de medii publice și că noua lege va cimenta acest progres, potrivit Euronews.

Secretarul scoțian pentru justiție socială, Shona Robison, a declarat că asigurarea accesului la produse menstruale gratuite este „fundamentală pentru egalitate și demnitate”.

„Acest lucru este mai important ca niciodată într-o perioadă în care oamenii fac alegeri dificile din cauza crizei costului vieții și nu dorim ca nimeni să se afle niciodată într-o situație în care să nu poată avea acces la produsele menstruale”, a spus ea.

O politică importantă pentru femei

Oamenii pot găsi cel mai apropiat punct de colectare pentru a obține aceste produse menstruale prin intermediul aplicației mobile PickupMyPeriod, care a fost lansată la începutul acestui an de întreprinderea socială Hey Girls cu sprijinul guvernului scoțian.

Legislația privind produsele pentru perioada menstruală a fost susținută în unanimitate în Parlamentul scoțian în 2020. Primul ministru Nicola Sturgeon a afirmat la momentul respectiv că este „o politică importantă pentru femei și fete”.

În 2018, Scoția a devenit prima țară care a oferit produse sanitare gratuite în școli, colegii și universități.

Aproximativ una din 10 fete din Regatul Unit nu își poate permite să cumpere produse pentru menstruație, potrivit unui sondaj realizat de Plan International UK în 2017.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE