Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Georgia: Parlamentul renunță la proiectul de lege privind "agenţii străini", în urma protestelor

Parlamentul din Georgia a renunţat vineri la proiectul de lege privind "agenţii străini", care a declanşat o criză politică internă majoră şi care ameninţa să deraieze această ţară din Caucaz de pe drumul spre întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Parlamentarii au votat împotriva proiectului de lege, la a doua lectură, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian şi-a retras sprijinul pentru iniţiativă, conform site-ului legislativului de la Tbilisi.

Criticile interne la adresa puterii

Zeci de mii de georgieni au ieşit în stradă în capitala Tbilisi pentru trei nopţi la rând ca să protesteze împotriva iniţiativei, spunând că guvernul încearcă să ducă ţara într-o direcţie tot mai autoritară.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari, care s-au adunat în faţa parlamentului la Tbilisi. Zeci de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestaţii.

Conform proiectului de lege, organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanţare din străinătate ar fi trebuit să se înregistreze ca "agent străin" la Ministerul Justiţiei.

Oponenţii spun că iniţiativa aminteşte de o lege din 2012 din Rusia pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima societatea civilă şi media independente.

Planurile, promovate de partidul de guvernământ Visul Georgian, au amplificat criticile interne la adresa puterii, acuzată că este prea apropiată de Moscova şi că, în acest fel, se poziţionează împotriva opiniei publice, care este ferm antirusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE