Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Protestele din Georgia continuă, chiar dacă partidul de guvernământ a retras proiectul de lege privind așa-numiții “agenți străini”

Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat joi că retrage proiectul de lege controversat privind ''agenţii străini''. Protestele continuă, chiar și după retragerea acestuia.

09/03/2023 , 20:16

Protestele din Georgia continuă, chiar dacă partidul de guvernământ a retras proiect de lege privind așa-numiții “agenți străini”

Protestele din Georgia continuă. Mii de oameni au ieșit și astăzi în stradă. Este a treia zi de proteste la Tbilisi.

Serile trecute, manifestațiile au degenerat în violențe și zeci de polițiști au fost răniți. 133 de protestatari au fost reținuți, apoi eliberați.

Georgienii protestează față de o inițiativă legislativă care prevede că organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să fie obligate să se înregistreze ca "agenți ai străinătății".

Opoziția reclama că proiectul, care seamănă izbitor cu o lege aprobată acum zece ani în Rusia, și va avea implicații negative pentru libertatea de exprimare şi pentru democrație.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Proiectul de lege controversat privind ''agenţii străini'' a fost retras după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect este de inspiraţie rusă şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii", în caz contrar riscând amenzi.

Adversarii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.

Cel puțin 77 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor

Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind "agenţii străinătăţii " a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, proteste dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia georgiană a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege.

Ministerul de Interne georgian a anunțat miercuri că cel puţin 77 de persoane au fost arestate şi 50 de poliţişti răniţi cu o zi înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE