Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gaudeamus 2023: evoluția muzicii rock și „mașinăria de minciuni” în epoca rețelelor de socializare

Care a fost evoluția muzicii rock de la apariția acestui gen muzical? Sau cum arată mașinăria de minciuni în epoca rețelelor de socializare? O parte din răspunsuri le-am găsit în paginile unor cărți, la târgul de carte Gaudeamus de anul acesta. Facem chiar acum o scurtă vizită la târg.

O istorie ilustrată a muzicii rock. Este una dintre cărțile pe care le recomandăm deopotrivă pasionaților de lectură, dar mai ales iubitorilor de muzică rock. Cartea spune povestea revoluției muzicale care a început în anii ‘50, când artiștii vremii au îmbinat sonorități precum blues, jazz și country. Noul ritm avea să schimbe istoria muzicii.

Cătălina Bălan, director de marketing editură: „Cel mai mult îmi place că pune în context, pe decenii, ce a fost mai important în istoria rock-ului, dar vorbește și despre infrastructura, și despre fenomenele sociale care au făcut ca rock-ul să devină ceea ce este, unul dintre cele mai importante genuri muzicale ale zilelor noastre. Foarte important, are și un capitol despre femeile din rock”.

În anul 2016, Bob Dylan câștiga premiul Nobel pentru literatură. Revenind în plan local, avem și noi cantautorul nostru de succes, de altfel, puternic influențat de muzica lui Dylan și Beatles: Alexandru Andrieș. Scrierile sale au fost reunite într-o antologie: Fluture pe perdea.

Cătălina Bălan, director de marketing editură: „Alexandru Andrieș este prof de arhitectură, este muzician, dar este și un mare, mare poet, așa cum arată și mulți dintre exegezii cuprinși în această antologie, un proiect al lui Florin Hălălău, care cuprinde 101 dintre poemele cele mai cunoscute din repertoriul Andrieș, un interviu cu Alexandru Andrieș, dar și 33 de texte de mărturii despre cum muzica și literatura lui Andrieș au intrat în viața a 33 de personalități culturale din România”.

Degeaba ai cel mai confortabil fotoliu, dacă nu ai și o carte pe măsură, spune o vorbă. La târgul Gaudeamus de anul acesta, unele edituri au transformat standurile într-un spațiu cât mai prietenos pentru vizitatori.

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, a fost și el la o lansare de carte în cadrul Gaudeamus.

Vitalie Cojocari: „Ce cărți poate să cumpere un jurnalist? Ceva ce are legătură cu actualitatea. Afganistan, chipurile războiului, scrisă de Ilie Pintea, cu niște povești și poze extraordinare despre Afganistan, pentru că tot suntem într-o zonă a războiului, și cartea Mașinăria de minciuni, despre cum să salvăm democrația de trolli, roboți înșelători, pentru că de multe ori când vorbim, de exemplu, pe rețelele de socializare ne lovim de acești boți, prin urmare trebuie să avem o protecție: o carte”.

Potrivit ultimului barometru cultural realizat în România, în ceea ce privește lectura de carte, consumul pentru formatul tipărit a scăzut de la 65% la 56%, iar cel în format digital a crescut cu 11%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE