Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa din România: Jan Willem Bos, olandezul dedicat culturii române: „Sunt legat de limba și cultura română de la 19 ani”

Publicat de: Euronews

De-a lungul vremii, cultura românească a cucerit numeroși străini care au studiat aici. Unul dintre ei este Jan Willem Bos, un olandez care de peste 40 de ani arată prin scrierile sale cât prețuiește România. A tradus zeci de cărți ale marilor autori români, a scris și scrie constant despre România, căreia îi face cunoscută cultura în Țările de Jos. Întreaga sa viață profesională și personală are legătură cu țara noastră. De ziua României, îi urează un viitor mai bun.

Era începutul anilor ’70, când Jan Willem Bos studia limba si literatura română la Universitatea din Amsterdam și făcea și primele vizite în țara noastră. În 1978, a obținut o bursă de studiu aici.

Apoi, a fost numit lector de olandeză la Universitatea din București. Jan Willem Bos a tradus peste 35 de volume ale unor scriitori precum Mateiu Caragiale, Ana Blandiana, Mircea Eliade sau Mircea Cărtărescu. Și totul din devotament pentru cultura română.

Jan Willem Bos: ”«Mai am un singur dor, În liniștea serii să mă lăsați să mor, la marginea mării»...îmi dă frisoane când citesc asta” .

Jan Willem Bos a publicat peste 150 de aticole despre România și a scris 10 cărți

Jan Willem Bos este și jurnalist, autor, și lexicograf. A publicat peste 150 de articole despre România, a scris zece cărți despre țara noastră, dar și trei dicționare.

Curiozitatea l-a împins la începutul anilor 2000 să afle dacă a fost urmărit de Securitate. A descoperit cu surprindere că avea un dosar încă din perioada studenției. Era suspect pentru legăturile sale cu intelectualitatea românească, dar și pentru că se căsătorise cu o americancă de origine română.

Jan Willem Bos se va întoarce în România luna aceasta, pentru Târgul de Carte Gaudeamus.

Jan Willem Bos: „Este o zi (1 decembrie) pe care o voi sărbători împreună cu România și cu românii și doresc țării și locuitorilor ei un viitor mai bun, un viitor mai stabil și mai ales, în aceste circumstanțe, un viitor cu pace”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE