Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Gărzile premierului, slab pregătite / S-au speriat și au fugit când au auzit focul de armă”. Momentul când Fico e împușcat, analizat de un fost ofițer SPP

Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă, scrie AP, care citează reprezentanți ai spitalului. Premierul slovac a trecut între timp și printr-o intervenție chirurgicală, a declarat vicepremierul Tomas Taraba, care este convins că Fico va supraviețui.

Premierul a fost atacat de un bărbat în timpul unei întâlniri cu susținătorii săi într-un oraș din centrul țării. Din mulțime, au fost trase focuri de armă, iar Fico a căzut la pământ. La scurt timp, cei mai importanți lideri europeni și internaționali au transmis mesaje de susținere pentru oficialul rănit.

Cristian Cioc, fost ofițer SPP, a precizat la Euronews România că întâmplarea de miercuri, când premierul Slovaciei a fost împușcat, ar fi putut fi 100% evitată.

Momentul în care premierul Slovaciei a fost împușcat, analizat de un fost ofițer SPP: „Categoric, ar fi putut fi prevenită situația / Gărzile au fugit sau s-au uitat în altă parte”

Cristian Cioc, general locotenent în rezervă și fost ofițer al Serviciului de Protecție și Pază, a vorbit în direct la Euronews România despre subiect. În primul rând, au fost luate în calcul sau nu toate riscurile de către ofițerii de Protecție și Pază din Slovacia?

Cristian Cioc, fost ofițer SPP: „În meseria noastră, niciodată nu poți gândi și acționa astfel încât să elimini 100% toate riscurile, amenințările sau orice alt act/acțiune care ar pune în pericol securitatea unui demnitar.

Punctual, pe această speță, 90% din strategia unui Serviciu de Protecție și Pază, a unui serviciu de securitate demnitat, au fost gândite și implementate din informațiile și imaginile pe care le avem la dispoziție. Însă, cea mai mare problemă – și în gândire, și în acțiune – nu s-a luat în calcul informația sau, mă rog, nu s-a stăpânit situația informativă. La ce mă refer concret: o asemenea persoană cu vizibilitate, cu o anumită gândire, cu o anumită pregătire – contează și chestiunea asta, că el a lucrat într-o firmă de securitate privată, are o pregătire, are cunoștințe, purtător legal de armament - nu sunt luate în calcul, nu sunt monitorizate și într-o zonă publică, dar care la o asemenea activitate trebuie să o stăpânești, în termenii noștri de specialitate, informativ - adică să cunoști mișcările care sunt acolo, să intuiești anumite pericole și să le previi. Și ultima chestiune: acest om a distras atenția sistemului apropiat, nemijlocit – inelului 1, în termeni de specialitate – a gărzilor de corp, aceștia foarte slab pregătiți... În loc să fie un semnal de alarmă și să privească către direcția de unde vine vocea ridicată care-l cheamă către el pe premier, în condițiile în care mulțimea nu avea o densitate foarte mare, erau 20-30 de persoane, nu știu...”

Vocea ridicată este primul indicator în acest sens?

Cristian Cioc, fost ofițer SPP: „Da, în momentul acela. În meseria mea, eu, ca practician, și când am fost gardă de corp și ulterior în funcții de conducere, la pregătire, în momentul când cineva strigă din mulțime, e o chestiune de bun simț - dacă pot să mă refer așa - întorci privirea și ești curios să vezi de ce omul ăla strigă”.

Ar fi putut fi prevenită situația de agenții de proximitate?

Cristian Cioc, fost ofițer SPP: „Categoric, da. Mie la sută, da. Și mai e o chestiune. Acest om a scos o armă din buzunar, de la spate. A ținut-o pe lângă corp până să o ridice. Din patru, cinci, opt ofițeri de protecție specializați - îi lăsăm deoparte pe cei din dispozitivul de poliție, care nu au pregătire specială - nu a văzut nimeni o armă care este pe lângă corp, la doi-trei metri de premierul slovac? Ce a căutat acest om, în condițiile în care - încă o dată - iese în evidență, chiar dacă are o vârstă înaintată de 71 de ani, dar e un tip masiv, cu o față expresivă... Ăsta este ABC-ul meseriei noastre”, a precizat acesta, la Euronews România.

„Tot dispozitivul a fost luat prin surprindere / E ca în pădure: vânatul și vânătorul”

Cristian Cioc, fost ofițer SPP: „Dar niciodată, subliniez, nu poți acoperi 100% riscurile. Iar dacă ele nu au fost implementate pentru speța aceasta, nu au fost gândite, este foarte grav. Extrem de grav. Uitați consecințele. E ca în pădure: vânatul și vânătorul. Întotdeauna, vânătorul caută să speculeze vulnerabilitățile și să fie deasupra ta, astfel încât să își ducă la îndeplinire obiectivul.

Un om care este pregătit, se antrenează într-un Serviciu de Protecție și Pază, trebuie să prevadă aceste lucruri. Cu cât ai mai multă experiență și ajungi în funcții de conducere, trebuie să elaboreze scenarii pentru o speță punctuală și să îți iei măsuri, să pregătești dispozitivele astfel încât să diminuezi - pe cât posibil - orice risc, amenințare sau vulnerabilitate. Cel care e în funcția de execuție trebuie să te pregătească și să intuiască, să aibă scenarii să prevină și un asemenea eveniment. Să poți să reacționezi. Pe când acolo jumătate au fugit sau s-au uitat în altă parte. Premierul a stat secunde bune, trântit la pământ, lovit de trei gloanțe. Și ultima chestiune, l-au dus, au făcut o evacuare proastă, n-au gândit un plan. Șoferul trebuia să stea în mașină, șoferul căuta portiera după care s-a dus în mulțime, premierul a stat în mașină după ce a fost băgat de unii care erau pe acolo. Deci, nici măcar șofer la mașină să nu ai într-o situație critică. Cel puțin, asta am văzut în imagini. Tot dispozitivul a fost luat prin surprindere”.

Ce spune protocolul

Cristian Cioc, fost ofițer SPP: „Protocolul standard la nivel internațional este următorul: garda de corp - inelul 1 - trebuie să acopere și să evacueze în cel mai scurt timp demnitarul. Am spus să acopere, nu l-a acoperit nimeni. Dacă era un profesionist, la situația creată acolo, unul sau doi ofițeri trebuiau să primească în plin. De regulă, și avem incidență, puțin probabil să faci uz de armă la asemenea distanță și o asemenea reacție, dar poți să închizi unghiul de tragere și să micșorezi incidența gloanțelor și să-l anihilezi pe respectivul atacator, concomitent cu ceilalți colegi ai tăi care îl evacuează pe demnitar pe un traseu bine stabilit într-o zonă de siguranță. În situația asta punctuală, era o mașină care trebuia să fie în apropiere, aia a venit ulterior.

Subliniez: jumătate dintre ofițerii de protecție s-au speriat când au auzit focul de armă. De aici, modul de acțiune a fost haotic. Premierul a rămas singur, răsturnat, lovit și bine că loviturile nu au fost fatale, mortale”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE