Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Reacții după împușcarea premierului Slovaciei. Joe Biden condamnă "actul de violenţă josnic"

Lideri din întreaga lume și-au exprimat consternarea și au condamnat cu fermitate atacul asupra premierului slovac, Robert Fico.

Preşedinta în exerciţiu a Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, aflată la final de mandat şi adversară a lui Fico, a condamnat atacul şi i-a urat premierului însănătoşire grabnică.

"Sunt în stare de şoc. Îi urez lui Robert Fico multă putere şi să-şi revină în urma atacului în acest moment critic", a transmis Caputova prin purtătorul de cuvânt al preşedinţiei. Ea urmează să fie înlocuită de Peter Pellegrini, câştigătorul alegerilor prezidenţiale desfăşurate luna trecută şi aliat al premierului Robert Fico.

Preşedintele american Joe Biden condamnă "actul de violenţă josnic" împotriva prim-ministrului slovac Fico

Preşedintele american Joe Biden a condamnat miercuri, într-un comunicat, "actul de violenţă josnic" care l-a vizat pe prim-ministrul slovac Robert Fico, care se află în prezent între viaţă şi moarte, după ce a fost împuşcat de mai multe ori, informează AFP.

Preşedintele SUA a adăugat că el şi soţia sa Jill sunt alături de familia lui Robert Fico şi de poporul Slovaciei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară "şocat" de atacul împotriva prim-ministrului slovac Robert Fico

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat miercuri "şocat de focurile de armă care l-au vizat pe prim-ministrul slovac" Robert Fico, care se zbate la ora actuală între viaţă şi moarte după ce a fost rănit de unul dintre gloanţe.

"Condamn cu fermitate acest atac. Gândurile mele şi solidaritatea mea se îndreaptă spre el, spre familia lui şi spre poporul slovac", a adăugat şeful statului francez într-un mesaj postat pe platforma socială X.

Vladimir Putin a denunţat atacul 'odios' asupra premierului slovac Robert Fico

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri ceea ce a numit o ''crimă odioasă'' după atacul armat contra premierului slovac Robert Fico, rănit grav prin împuşcare, transmit Reuters şi AFP.

''Am aflat cu indignare de tentativa de asasinat contra lui Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace. Nimic nu poate justifica această crimă odioasă. Îl cunosc pe Robert Fico drept un bărbat curajos şi hotărât. Sper că aceste calităţi îl vor ajuta să depăşească această situaţie dificilă'', a scris liderul de la Kremlin într-o telegramă adresată preşedintei Slovaciei, Zuzana Caputova.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Bratislava, Igor Bratcikov, a condamnat atacul comis asupra lui Fico.

''Condamn puternic acest act de violenţă şi îmi exprim convingerea că este necesară pedepsirea autorilor'', a menţionat diplomatul rus într-o scrisoare către şeful guvernului slovac, postată pe pagina de Facebook a ambasadei ruse în Slovacia.

Klaus Iohannis: Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei a fost împuşcat

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că este şocat să afle că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi a condamnat "cu fermitate astfel de acte extremiste".

”Sunt șocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale”, a declarat Klaus Iohannis pe X.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a reacționat ferm și a condamnat atacul împotriva premierului Robert Fico.

”Condamn ferm atacul ticălos asupra primului ministru Robert Fico. Astfel de acte de violență nu-și au locul în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bine al nostru comun. Gândurile mele sunt la prim-ministrul Fico și familia lui”, a declarat Ursula von der Leyen.

Premierul Ciolacu se declară profund şocat de împuşcarea prim-ministrului slovac: Autorii trebuie traşi la răspundere

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat "profund şocat" de ştirile care vin din Slovacia privind împuşcarea prim-ministrului Robert Fico şi i-a transmis omologului său slovac cele mai sincere gânduri, subliniind că autorii unor astfel de acte trebuie traşi la răspundere.

"Profund şocat de ştirile care vin din Slovacia. Îi transmit cele mai sincere gânduri primului ministru slovac Robert Fico. Asemenea acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie traşi la răspundere", a transmis Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de X.

Viktor Orban: ”Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu” 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a condamnat cu fermitate incidentul și s-a arătat șocat de atacul împotriva prietenului său, prim-ministrul Robert Fico.

”Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru recuperare rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara lui!”, a declarat premierul Ungariei pe X.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit prin împuşcare miercuri după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova, relatează agenţiile Reuters şi TASR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE