Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Starea premierului slovac Robert Fico se ameliorează, însă nu va fi transferat la un spital din Bratislava

Viața premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la cinci zile după ce a fost împușcat în plină stradă. Spitalul a transmis, însă, că Fico nu va fi transferat la o unitate medicală din capitala Bratislava.

20/05/2024 , 15:51

Starea lui Robert Fico se ameliorează

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico se ameliorează, la cinci zile după ce a fost împușcat în plină stradă, a anunţat luni spitalul din oraşul Banska Bystrica unde este internat, relatează agenţiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

În acest moment, viața premierului nu mai este în pericol, au transmis atât spitalul, cât și vicepremierul. Cu toate acestea, spitalul nu estimează că Fico va putea fi transferat în zilele următoare în Bratislava.

Duminică, ministrul slovac de interne Sutaj Estok a declarat că a fost constituită o echipă ce investighează atacul, aceasta cercetând şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat, după ce iniţial autorităţile au presupus că el a acţionat singur.

Potrivit ministrului Sutaj Estok, un element care sugerează implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului, şi nu este clar cine le-a şters, fiind exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa, a explicat ministrul de interne.

19/05/2024 , 15:25

Viața premierului Robert Fico nu mai este în pericol

Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile de la momentul în care a fost împușcat, a anunțat duminică vicepremierul Robert Kalinak, potrivit Agerpres.

"Nu mai există pericol imediat pentru viaţa sa, dar starea sa rămâne gravă şi necesită îngrijiri intensive", a declarat Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico.

Robert Kalinak a precizat însă că șeful Executivului de la Bratislava nu va fi transferat de la spitalul din Banska Bystrica pentru moment.

"Putem considera că starea sa este stabilă şi că pronosticul său este pozitiv. Ne simţim cu toţii puţin mai destinşi acum", a spus Kalinak în faţa spitalului, potrivit sursei citate.

18/05/2024 , 18:12

”Prognostic pozitiv” pentru premierul slovac Robert Fico, după a doua operație

Ministrul slovac al Sănătății a anunțat sâmbătă că prognosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico ”este pozitiv”, după tentativa de asasinat.

”Intervenţia chirurgicală de ieri, care a durat două ore, a contribuit la un prognostic pozitiv privind starea de sănătate a premierului. Starea de sănătate a prim-ministrului (Robert Fico) este stabilă, însă rămâne gravă”, a declarat Zuzana Dolinkova, potrivit Agerpres.

"Dacă împuşcătura ar fi nimerit cu câţiva centimetri mai sus, ea ar fi atins ficatul prim-ministrului", a declarat ministrul slovac de Interne, Matus Sutaj Estok, la canalul de ştiri TA3.

18/05/2024 , 11:20

Următoarele zile vor fi cruciale pentru Robert Fico

Următoarele zile vor fi cruciale pentru sănătatea și recuperarea premierului slovac Robert Fico, după ce a suferit o a doua intervenție chirurgicală. Ministrul Apărării, care conduce acum guvernul de la Bratislava, spune că premierul este încă în stare gravă, după ce a fost împușcat de mai multe ori în timpul unei întâlniri cu susținătorii săi. Medicii spun că premierul slovac este conștient și că este la terapie intensivă, însă nu poate fi transferat într-un alt spital.

Declarațiile oficialului slovac au fot făcute imediat după operația de înlăturare a unor țesuturi necrozate provocate de gloanțele care l-au lovit pe premier. 

Robert Kalinak, ministrul slovac al Apărării: „Tocmai m-am întors de la Banská Bystrica, unde prim-ministrul a suferit o a doua operație, care credem este un nou pas mic spre un prognostic pozitiv. Cu toate acestea, următoarele două sau trei zile vor fi cruciale pentru recuperarea lui Robert Fico, a cărui stare este încă foarte gravă.”

Ministrul slovac al Apărării a făcut apel la reconcilierea societăți slovace, care este puternic divizată politic. Totodată, acesta continuă să acuze opoziția politică și presa că ar purta o parte din vină pentru tentativa de asasinat. El a îndemnat opoziția la auto-reflecție și să-și ceară scuze pentru, ceea ce a numit el, „minciuni despre Robet Fico”, care au condus la acțiunile violente împotriva premierului.    

Robert Kalinak, ministrul slovac al Apărării: „Nu există nicio îndoială că societatea noastră are nevoie de reconciliere și respect reciproc. Dar calea către aceasta nu trece prin falsa corectitudine politică. Atâta timp cât retorica dezechilibrată a politicienilor, a presei și a jurnaliștilor, care de ani de zile este construită pe etichetarea zilnică a lui Robert Fico ca fiind un criminal, un mafiot, un dușman, un dictator, un servitor al lui Putin și un rău care trebuie oprit, și că vor face tot ce le stă în putință pentru ca Robert Fico să nu guverneze, este imposibil să mergem mai departe.”

Între timp, procurorii continuă ancheta pentru tentativă de asasinat. Suspectul, un scriitor în vârstă de 71 de ani, a fost dus în apartamentul pe care îl deține, pentru a asista la percheziții.  Acesta a fost însoțit de mai mulți mascați înarmați.

17/05/2024 , 14:35

Robert Fico a fost vizitat în spital de președintele slovac Peter Pellegrini. ”Şeful Guvernului a scăpat de moarte”

Premierul slovac Robert Fico îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în momentul în care a fost împușcat miercuri, a dezvăluit președintele Peter Pellegrini.

”Prim-ministrul îşi aminteşte ce s-a întâmplat. A fost surprins de cât de repede s-a întâmplat totul'', a declarat Pellegrini la televiziunea TA3, conform Agerpres.

Peter Pellegrini l-a vizitat pe Robert Fico la spitalul din Banska Bystrica, unde premierul slovac se recuperează după ce a fost împușcat. Președintele Slovacii a precizat că a putut discuta câteva minute cu șeful Executivului.

Chiar dacă Fico este în continuare în stare gravă, starea lui este stabilă, este conştient şi poate comunica.

Președintele Slovaciei: ”Dacă gloanţele ar fi lovit cu câţiva centimetri mai aproape de alte organe vitale, am fi vorbit despre ceva diferit”

Pellegrini a afirmat că a putut vorbi câteva minute cu Fico, în condițiile în care premierul este foarte obosit şi sub efectul medicamentelor.

”Ştia totul: că a primit primul ajutor, că a fost transferat de la Handlova cu elicopterul la Banska Bystrica, că a fost tratat de echipele medicale de urgenţă şi că a fost sedat în sala de operaţie. Până atunci a fost conştient", a spus Pellegrini, potrivit sursei citate.

Noul președinte al Slovaciei va prelua funcţia în luna iunie a declarat joi că Fico a scăpat de moarte "la mustaţă".

"Şeful guvernului a scăpat de moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi lovit cu câţiva centimetri mai aproape de alte organe vitale, am fi vorbit despre ceva diferit", a spus el. "Am avut voie să vorbesc cu el doar câteva minute, pentru că starea lui de sănătate chiar necesită linişte", a spus politicianul slovac.

Pellegrini a mai declarat că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit tentativei de asasinare şi i-a urat însănătoşire rapidă.

17/05/2024 , 11:16

Medicii analizează transferarea lui Robert Fico la un spital din Bratislava

Starea de sănătate a premierului Robert Fico urmează să fie evaluată luni de medicii slovaci. Ei iau în calcul posibilitatea de a-l transporta de la spitalul din Banska Bystrica, unde este internat în prezent după ce a fost împuşcat, în capitala Bratislava.

”Starea (de sănătate a lui Fico) s-a stabilizat, dar continuă să fie gravă”, a transmis postul slovac TA3, citat de Agerpres.

Deocamdată, informația nu a fost confirmată de echipa medicală. Premierul slovac ar putea suferi o nouă operație la șold. Fico a suferit de influență cardiacă, motiv pentru care primea tratament medicamentos.

16/05/2024 , 16:53

Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată după ce a fost miercuri ţinta unei tentative de asasinat, a anunţat joi guvernul slovac de la spitalul unde Fico este internat, relatează agenţia EFE.

Vicepremierul Robert Kalinak a insistat că Fico este în continuare în stare gravă şi nu se poate vorbi încă despre un prognostic pozitiv.

Robert Kalinak, ministru al apărării, a mai precizat că gravitatea rănilor este atât de mare încât răspunsul organismului premierului rănit de gloanţe este foarte dificil şi de asemenea capacitatea lui Fico de a comunica este limitată.

Totuşi, Kalinak a negat informaţiile apărute în unele mass-media conform cărora Fico va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, după operaţia care miercuri a durat cinci ore şi la care au participat două echipe de medici, reuşind să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

16/05/2024 , 18:44

Robert Fico poate vorbi, dar starea sa rămâne critică

Premierul slovac Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare "foarte critică", a declarat preşedintele ales a Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital şi a avut un scurt dialog cu el, relatează agenţiile TASR şi EFE.

"Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute, întrucât în starea în care se află are nevoie de calm şi odihnă", a declarat Pellegrini, un vechi aliat al lui Fico ce a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie şi urmează să preia luna viitoare postul de preşedinte ocupat în prezent de liberala Zuzana Caputova.

"Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante" pentru Fico, a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani nemulţumit de politicile noului premier a tras miercuri cu un pistol asupra acestuia la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

"Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri", a explicat preşedintele ales.

El a mai spus că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. În urma unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore, medicii au reuşit să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

16/05/2024 , 12:48

Robert Fico ar putea fi supus unei noi intervenții chirurgicale

Medicii au reușit să-l stabilizeze pe Robert Fico, însă premierul slovac este în continuare în stare gravă, potrivit informațiilor făcute publice de vicepremierul Robert Kaliňák și de reprezentanții spitalului unde este internat.

Fico ar urma să fie operat din nou, însă ar putea exista complicații din cauza medicamentelor pe care le ia.

Potrivit publicației Pravda, medicii au reușit să oprească hemoragia abdominală. Fico ar trebui să fie operat și la șold, însă tratamentul anticoagulante pe care le ia premierul slovac ar putea genera probleme.

16/05/2024 , 12:31

Autorul atacului asupra lui Robert Fico, acuzat de tentativă de omor

Bărbatul acuzat c-ar deschis focul asupra premierului Robert Fico a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare și riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, potrivit presei slovace, citate de The Guardian.

De asemenea, Poliția din Slovacia a anunțat că monitorizează activitățile de pe Internet, în condițiile în care unii utilizatori ai rețelelor de socializare au incitat la ură, după ce au apreciat gestul agresorului.

Anchetatorii analizează aceste mesaje și au precizat că vor lua măsuri în cazul în care constată că este vorba despre o infracțiune.

16/05/2024 , 07:46

Care este starea lui Robert Fico, după ce a fost operat de urgență. Vicepremier: Cred că va supravieţui

Premierul slovac Robert Fico, aflat în stare critică după ce a fost împușcat, a fost supus unei intervenții chirurgicale care a decurs bine, a anunțat vicepremierul Tomas Taraba pentru postul BBC, citat de Agerpres.

”Cred că va supravieţui” în urma tentativei de asasinat, a declarat Taraba, potrivit căruia operaţia a decurs bine.

"El nu se află într-o situaţie care să-i ameninţe supravieţuirea în acest moment", a mai precizat vicepremierul slovac.

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat de mai multe ori.

”Unul dintre gloanțe i-a perforat stomacul, iar al doilea a atins articulația. Imediat a fost transportat la spital”, a mai spus Taraba.

Ministrul de Interne, Matus Sutaj Estok, anunțase anterior că Firo se afla ”într-o stare critică”.

Ministrul Apărării din Slovacia: Tentativa de asasinare a lui Robert Fico, ”un atac politic”

Ministrul Apărării, Robert Kaliniak, a subliniat că atentatul asupra lui Robert Fico este un ”atac politic" la care va trebui să "reacţionăm în consecinţă".

Suspectul care a tras patru sau cinci focuri de armă asupra lui Robert Fico este un bărbat de 71 de ani. Juraj Cintula a fost arestat la fața locului.

15/05/2024 , 21:34

Operaţia la care este supus Robert Fico este ''foarte complicată'' şi va dura peste trei ore

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, transmite EFE.

''Starea sa este extrem de gravă", a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: "Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba''.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters.

15/05/2024 , 21:28

Robert Fico va fi supus unei intervenţii medicale de urgenţă

Prim-ministrul slovac Robert Fico se zbate "între viaţă şi moarte" după ce a fost rănit miercuri cu mai multe focuri de armă în urma unei reuniuni a cabinetului său şi urmează să fie supus unei "intervenţii medicale de urgenţă", informează AFP.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, urmează să fie supus unei "intervenţii medicale de urgenţă" după ce a fost transportat cu elicopterul la Banska Bystrica, un oraş situat în centrul Slovaciei, a precizat guvernul slovac într-un comunicat.

Potrivit paginii sale oficiale de Facebook, Robert Fico a fost lovit "de mai multe ori" cu focuri de armă.

15/05/2024 , 17:15

Robert Fico ”este într-o stare care îi pune viața în pericol”

Un mesaj oficial postat pe pagina de Facebook a lui Robert Fico anunță faptul că premierul slovac este într-o ”stare care îi pune viața în pericol” după ce ”a fost împușcat de mai multe ori”. Robert Fico este transportat cu elicopterul în orașul Banská Bystrica, aflat în apropiere, se mai arată în mesajul transmis pe pagina premierului slovac.

De asemenea, potrivit BBC, un purtător de cuvinte al Ministerului slovac de interne a confirmat că asupra premierului Fico a avut loc o tentativă de asasinat.

Robert Fico, împușcat după ședința de guvern

Televiziunea slovacă TA3, citată de AP, transmite că Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit în abdomen după ce patru focuri de armă au fost trase în fața Casei de Cultură din orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, unde liderul se întâlnea cu susținătorii săi.

Potrivit TASR (Agenția de presă a Republicii Slovace), Fico a fost împușcat după ședința de guvern. Informația a fost confirmată în ședința plenară a Consiliului Național al Republicii Slovace.

Potrivit reporterului TASR, la fața locului au fost trase mai multe focuri de armă, iar atacatorul a fost reținut. Zona din fața Casei de Cultură din Handlova, unde a avut loc ședința de guvern, este în prezent evacuată.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat cu fermitate atacul asupra primului ministru Robert Fico. "Sunt șocată. Îi doresc lui Roberto Fico multă putere în acest moment critic.”, a spus președinta slovacă, potrivit aktuality.sk.

Cine este Robert Fico

Robert Fico a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie 2023 în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Robert Fico a fost numit pentru a patra oară premier, în toamna anului 2023. Politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, el a demisionat în 2018 din funcţia de prim-ministru, pe fondul protestelor publice împotriva corupţiei, după ce un jurnalist a fost ucis.

În aprilie 2024, alegerile prezidențiale din Slovacia au fost câștigate de Peter Pellegrini, un susținător al premierului Robert Fico, care militează pentru relații bune cu Federația Rusă. După victorie, populiștii pro-ruși din Slovacia și-au consolidat pozițiile la vârful puterii și controlează toate cele trei instituții ale statului – Guvernul, parlamentul și președinția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE