Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Garda de Mediu cumpără 46 de drone de inspecție și control pentru a interveni în cazurile de poluare

Garda Naţională de Mediu va fi dotată, începând din acest an, cu 46 de drone cu senzori şi cu echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control.

"Având în vedere importanţa aerului pe care noi toţi îl respirăm, una din priorităţile şi preocupările MMAP este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne şi eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activităţi care aduc prejudicii mediului.

Acestea vor furniza informaţii în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului şi vor deveni un instrument esenţial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

În ce județe vor ajunge dronele

Cele 46 de drone vor fi operate de către Comisariatele Gărzii de Mediu de la nivel judeţean.

Pe lângă drone, se achiziționează și 21 de sisteme integrate mobile de monitorizarea calităţii aerului (complet echipate conform standardelor aflate în vigoare, ce vor fi utilizate de Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară).

Totodată, va fi dezvoltată o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate, astfel se va realiza o platformă unică, dedicată GNM, ce va îngloba atât date de la RNMCA, reţele independente de monitorizare a calităţii aerului, cât şi date satelitare.

Livrarea celor 46 de sisteme drone se va face începând din luna iunie, în 4 loturi, urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an.

Conform sursei citate, o atenţie deosebită a fost acordată judeţelor cu un risc accentuat de poluare a aerului prin arderile necontrolate de deşeuri.

"Implementarea acestui proiect vizează îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului, care implică extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare a calităţii aerului din administraţia instituţiilor aflate în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului cu scopul creşterii acurateţei informaţiilor specifice şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de mediu din zona urbană şi promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului", se mai spune în comunicat. 

Cât costă investițiile

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în vederea desfăşurării de acţiuni destinate îmbunătăţirii calităţii aerului, în special în mediul urban, respectiv promovării măsurilor de reducere a poluării aerului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) derulează acest proiect în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli (INCAS Bucureşti).

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 57,032 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 48,206 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE