Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

GALERIE FOTO. Sute de mii de persoane au protestat la Tel Aviv față de politicile guvernului

Publicat de: Euronews

Peste 100.000 de persoane au manifestat, din nou, sâmbătă seara în oraşul de coastă israelian Tel Aviv, împotriva politicilor guvernului religios de dreapta, informează dpa, citată de Agerpres.

Oamenii au ieşit din nou în stradă şi în alte oraşe în cea de-a 38-a săptămână de proteste.

VEZI GALERIA
4 imagini

Pe un banner uriaş cu fundal roşu purtat de demonstranţii din Tel Aviv scria, lângă o fotografie a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, "Dictator pe fugă".

Premierul Netanyahu se află în prezent în SUA. Vizita sa este marcată, de asemenea, de proteste împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său.

Nemulțumirile manifestanților

La sfârşitul lunii iulie, în pofida opoziţiei masive, parlamentul de la Ierusalim a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare promovate de guvern. Aceste reforme elimină prerogativa Curţii Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor "nepotrivite" ale guvernului, primului ministru sau miniştrilor.

Criticii califică acţiunea guvernului drept o ameninţare la adresa democraţiei. Guvernul premierului Netanyahu susţine însă că instanţa este prea puternică şi că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat. Până acum, negocierile privind un compromis au eşuat. Curtea Supremă examinează opt petiţii împotriva controversatului amendament.

Într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN vineri seară, premierul Netanyahu a refuzat din nou să dea un răspuns clar la întrebarea dacă va respecta o decizie a instanţei împotriva amendamentului. Dacă guvernul său nu reuşeşte să facă acest lucru, există temeri privind o criză existenţială a statului Israel.

"Cred că ar trebui să respectăm hotărârile Curţii Supreme, iar Curtea Supremă ar trebui să respecte legile de bază pe care le legiferează Knesset-ul", a declarat pentru CNN Benjamin Netanyahu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE