Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Funcții noi în UE. Manifestul votat de PPE prevede înființarea unui Consiliu de Securitate al Uniunii Europene

Uniunea Europeană capătă o nouă dimensiune, cea de Apărare și Securitate. Este din ce în ce mai clară noua direcție spre care merge alianța comunitară. Iar acest lucru este confirmat și de programul electoral al celui mai mare grup politic din Parlamentul European, popularii europeni. În manifestul votat în unanimitate, apar funcții și instituții noi, toate pentru a securiza granițele europene, mai ales în contextul războiului din Ucraina și a unui scenariu în care SUA își vor retrage din sprijin dacă la Casa Albă se întoarce republicanul Trump. 

În manifestul votat în unanimitate la Congresul PPE de la București, grupul condus de Manfred Weber vrea un comisar pentru Securitate și Apărare, un ministru de externe cu rang de vice președinte al Comisieiși un Consiliu de Securitate al UE.

Sergiu Mișcoiu, analist politic: ”UE dorește să devină un actor cu o influență importantă în zona securității. Mai ales dacă veștile neliniștitoare de peste Atlantic vor fi confirmate vom fi în situația în care SUA se vor dezangaja relativ în mandatul viitor prezumtiv al lui Trump și vom avea o problemă legată de garantarea securității.”

Mai mult, manifestul vorbește despre obiectivul pe termen lung de a dezvolta o Uniune Europeană a apărării cu forțe integrate terestre, maritime și aeriene. Protejarea s-ar face printr-un scut de apărre antirachetă și un scut nuclear european. 

Alexandru Georgescu, analist de politică externă: ”Este de fapt rezultatul unei politici continue dar foarte dificile de adâncire a cooperării de securitate. Multe instrumente existau dar ele nu erau plasate unde trebuiau, nu erau coordonate cum trebuie, pentru că nu era posibil politic sau din punct de vedere al tratatelor.”

Ce șanse are manifestul PPE să fie și dus la capăt? În momentul de față PPE este grupul politic cel mai mare cu 176 de europarlamentari, iar împreună cu socialiștii democrați care au 144 de locuri și Renew 102, au o majoritate în legislativul european. Însă deciziile vor fi luate de viitorul parlament european, alcătuit după alegerile din iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE