Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frontiera dintre Columbia și Venezuela se redeschide pentru traficul de mărfuri

Camioane încărcate cu aluminiu și medicamente au traversat luni, pentru prima dată în șapte ani, un pod care leagă Columbia de Venezuela, după restabilirea relațiilor diplomatice, oferind întreprinderilor din regiune speranța unei creșteri a comerțului.

Relații tensionate între cele două țări

Noul președinte de stânga al Columbiei, Gustavo Petro, care a preluat funcția în luna august și care a acționat rapid pentru a restabili legăturile cu guvernul Venezuelei, a fost prezent în momentul în care camioanele au traversat podul internațional Simon Bolivar dintre Cucuta, Columbia, și San Antonio, Venezuela. Aceasta a fost cândva una dintre cele mai aglomerate treceri între cele două națiuni sud-americane.

Locuitorii din zonele de frontieră și proprietarii de afaceri din ambele țări se așteaptă ca reluarea traficului de mărfuri să genereze locuri de muncă și să reducă comerțul ilegal înfloritor.

În 2015, președintele din Venezuela Nicolas Maduro a ordonat închiderea punctelor de trecere a frontierei în timpul a ceea ce el a descris ca fiind o acțiune de combatere a contrabandei. Traficul pietonal a fost în cele din urmă reluat, iar unele mărfuri foarte limitate au continuat să circule prin cel mai nordic pod.

Relațiile erau deja tensionate între guvernul socialist al lui Maduro și Columbia, aliată a Statelor Unite. Acestea s-au tensionat și mai mult după realegerea lui Maduro în 2018, pe care Columbia, SUA și multe alte națiuni au considerat-o ilegitimă. Relațiile diplomatice au fost întrerupte în anul următor.

Redeschiderea podului poate descuraja contrabanda

Guvernul venezuelean a estimat că schimbul comercial într-un an de la redeschiderea completă a frontierei ar putea depăși 4 miliarde de dolari.

Primul camion care a traversat podul a intrat în Columbia transportând rulouri de aluminiu din Venezuela. Următorul camion s-a deplasat în direcția opusă, transportând medicamente. Fiecare a fost decorat cu steaguri și a claxonat la intrarea în țara vecină.

Ministrul venezuelean al Transporturilor, Ramón Velásquez, i-a strâns în mod repetat mâna lui Petro în timp ce se aflau împreună cu un grup de oficiali, inclusiv ambasadorii celor două țări, la mijlocul podului.

Columbia și Venezuela au o graniță comună de aproximativ 2.200 de kilometri. Bandiții, traficanții de droguri, grupurile paramilitare și gherilele profită de peisajul îndepărtat și dezolant pentru a opera, deși acest lucru nu a descurajat comerțul legal înainte ca Maduro să ordone închiderea punctelor oficiale de trecere a frontierei.

Javier Pabón, președintele consiliului director al Camerei de Comerț din Cúcuta, a declarat că redeschiderea podului pentru traficul comercial poate descuraja contrabanda, deoarece proprietarii de afaceri vor prefera să își exporte produsele în mod legal, cu toate garanțiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE