Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul Americilor | Biden: „Democrația este un element esențial pentru viitor”

Cel de-al nouălea Summit al continentelor americane are loc, zilele acestea, la Los Angeles. Acolo se află, printre alții, președintele Statelor Unite, Joe Biden și premierul Canadei, Justin Trudeau.

Președintele Joe Biden și prima doamnă a Statelor Unite sunt gazdele evenimentului. În declarațiile sale de deschidere, președintele Biden a subliniat că valorile democratice sunt baza comună a celor prezenți.

„În momentul în care ne întâlnim din nou azi, într-un moment în care democrația este sub asalt în întreaga lume, să ne unim din nou și să ne reînnoim convingerea că democrația nu este doar trăsătura definitorie a istoriilor americane, ci ingredientul esențial pentru viitorul Americilor”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Lipsa unor state, motiv de controversă

Evenimentul a fost marcat, încă de la început, de unele controverse. Venezuela, Nicaragua și Cuba nu au fost invitate, iar acest fapt a determinat Mexicul să boicoteze reuniunea. Și liderii așa-numitului Triunghi de Nord din El Salvador, Guatemala și Honduras sunt, de asemenea, absenți.

Pe agenda principală a summitului sunt problemele legate de migrație. În timp ce imigranții sunt reținuți în tabere temporare, unele organizații non-guvernamentale cer liderilor să le recunoască acestora dreptul de a migra fără îngrădiri. Reprezentanții acestor ONG-uri susțin că cei care doresc să se stabilească în altă țară nu sunt criminali, ci lucrători comerciali. Cu toate acestea, migranții fără acte vor fi reținuți la granița SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE