Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Front comun împotriva lui Erdogan. În Turcia vor avea loc alegeri legislative și prezidențiale în mai

Opoziția turcă face front comun pentru a-l înlătura pe președintele Recep Tayyip Erdogan de la putere, după 20 de ani.

Șase partide de opoziție s-au unit sub numele „Alianța națiunii” și au prezentat un program de 240 de pagini, prin care promit să repună țara pe drumul democrației parlamentare, însă nu au venit deocamdată cu un candidat comun pentru cea mai înaltă funcție în stat.

În Turcia vor avea loc alegeri legislative și parlamentare pe 14 mai

În Turcia vor avea loc alegeri legislative și parlamentare pe 14 mai, iar opoziția speră să îl învingă pe actualul șef al statului. Erdogan se află la conducere din 2003. A fost mai întâi prim-ministru și din 2014 este președinte. În 2018, el a abolit funcția de premier și a concentrat puterea în mâinile președintelui.

Faik Oztrak, vicepreședinte al principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican: „Puterea necontrolată nu este putere, este un dezastru. Națiunea noastră a văzut acest lucru trăind sub sistemul de administrare arbitrar și neconform, numit sistemul de guvernare prezidențială. Această administrație a devenit acum o chestiune de supraviețuire pentru națiunea noastră. De aceea, „Alianța națiunilor”, în loc de acest sistem ciudat neconform, propune un sistem parlamentar libertarian, democratic, corect consolidat, care stabilește separarea puterilor în stat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE