Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Frida Kahlo, subiectul unui musical pe Broadway

Celebra pictoriță mexicană Frida Kahlo va deveni subiectul unui musical ce se va juca pe marile scene ale lumii.

Producția, care ar urma să aibă premiera pe Broadway în 2024, va urmări viața lui Kahlo de la Mexic la Paris, New York și înapoi la faimoasa "Casă albastră", acolo unde celebra pictoriță s-a născut și a murit în 1954.

Intitulat "Frida, The Musical", spectacolul va fi produs de Valentina Berger și include muzica lui Jaime Lozano, iar versurile îi aparțin scriitoarei Neena Beber.

"Toată lumea cunoaște o Frida mai rece, o Frida cuprinsă de suferință, dar ea iubea viața", a spus Berger pentru The Washington Post. "Era foarte, foarte amuzantă. Asta este ceea ce vrem să înfățișăm. Obișnuiam să am o părere tristă despre Frida, de genul: "Oh, biata femeie". Acum, știind că era atât de deșteaptă și de inteligentă, o admir."

Beber este la rândul său entuziasmată să surprindă latura amuzantă a lui Kahlo, despre care crede că este adesea trecută cu vederea. "M-am conectat cu adevărat la umorul ei. Nu cred că știam cât de amuzantă era - că avea acest simț al umorului ironic și sec. Ea era cu adevărat din popor", a spus pentru The Washington Post.

Beber crede că povestea vieții lui Kahlo nu a fost încă făcută. "De ce mai fac oamenii încă Shakespeare?", a spus ea. "De ce mai găsesc oamenii modalități de a face "Hamlet" captivant? Câte autoportrete a făcut Frida? Destul de multe. Cred că este loc pentru mai multe Fridas. Vrem să aducem în povestea ei propriile noastre pasiuni, dragoste, interese, durere. Să fie mai multe Fridas."

Creatorii musicalului speră ca spectacolul să ofere o nouă perspectivă asupra vieții sale, dezvăluind povești personale inedite despre îndrăgita artistă. Spectacolul se va baza parțial pe cartea "Intimate Frida", scrisă de nepoata ei, Isolda P. Kahlo, dar și pe conversațiile cu familia lui Kahlo din Mexic.

Deși au mai existat și alte încercări de a face din povestea de viață a Fridei un musical, aceasta este singura producție pentru care familia ei și-a dat acordul.

"În toate poveștile pe care le auzeam când eram mică, familia noastră își amintea de mătușa Frida ca de o femeie foarte veselă", a spus Mara Romeo Kahlo într-o declarație pentru The Washington Post. "Era pasionată de muzică, de artă și de cultura mexicană. "Frida, The Musical" onorează tot ceea ce a fost ea: o femeie adevărată, care a luptat pentru visurile ei.”

De-a lungul vieții sale, Kahlo a pictat peste 150 de tablouri, în mare parte înfățișându-se pe ea însăși și evenimente din viața sa.

Povestea ei personală are cu siguranță o calitate dramatică. Artista a avut o aventură cu revoluționarul ruso-ucrainean Leon Troțki în timpul căsătoriei sale volatile cu Rivera. Un accident de tramvai la vârsta de 18 ani i-a cauzat grave probleme de sănătate. De-a lungul vieții sale, a pictat adesea din pat și și-a descris propriul corp ca fiind fragmentat. Pictorița a murit la vârsta de 47 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE