Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Români, implicați într-o fraudă de 600 de milioane de euro, cu fonduri europene. Arestări în mai multe țări

O anchetă internațională de amploare condusă de Parchetul European (EPPO) în Veneția, Italia, a dus la zeci de percheziții, confiscări și 22 de arestări în Italia, Austria, România și Slovacia.

În cadrul anchetei, o presupusă organizație criminală este suspectată de fraudarea a 600 de milioane de euro din Fondul de Redresare și de Reziliență (RRF) al UE pentru Italia.

22 de persoane au fost arestate

În Italia, Poliția Financiară (Nucleo di Polizia Economico Finanziaria - Guardia di Finanza) din Veneția a executat un ordin de confiscare emis de judecător asupra unor active în valoare totală de peste 600 de milioane de euro.

Cu sprijinul celorlalte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România și Slovacia. Opt suspecți au fost plasați în arest preventiv, în timp ce alți 14 suspecți sunt ținuți în arest la domiciliu. Unui expert contabil i s-a interzis să își mai exercite profesia. De asemenea, sediile suspecților și ale societăților investigate au fost percheziționate și au fost confiscate de probe, conform eppo.europa.eu.

În România, perchezițiile au fost făcute de biroul Parchetului European din Timișoara.

Schema de fraudă, între 2021-2023

În vizorul EPPO, se află o asociație infracțională suspectată că a orchestrat, între 2021 și 2023, o schemă de fraudă pentru a obține fonduri din Planul național italian de redresare și reziliență, parte a RRF, principalul pilon al planului de redresare NextGenerationEU.

În 2021, membrii asociației infracționale au solicitat primirea de subvenții nerambursabile pentru a sprijini digitalizarea, inovarea și competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii, în scopul extinderii activităților lor comerciale pe piețele externe. Suspecții ar fi creat și depus bilanțuri corporative false pentru a arăta că societățile erau active și profitabile, când în realitate erau societăți fictive, neactive.

Contabili și notari publici i-a sprijinit pe suspecți

Se presupune că o rețea de contabili, prestatori de servicii și notari publici i-a sprijinit pe suspecți să obțină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la PNR italian în decurs de doi ani. Suspecții au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România și Slovacia imediat ce au primit avansurile.

Subiecții investigați au utilizat tehnologii avansate, cum ar fi VPN-uri, servere cloud situate în străinătate, cripto-active și software de inteligență artificială, pentru a desfășura activități frauduloase și pentru a ascunde și proteja afacerile ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE