Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investițiile din PNRR făcute de România anul trecut, investigate de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

Procurorii Parchetului European cercetează cum au fost cheltuiți 10% din banii ajunși în România prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Este vorba de sumele de anul trecut, care au fost deja utilizate în cadrul mecanismului de redresare.

Sumele cheltuite de România prin PNRR, investigate de Parchetul European

  • România a primit 9,15 miliarde de euro, anul trecut, în baza Planului de Redresare, prin două cereri de plată.

În total, sunt 215 investigații în derulare, care vizează cheltuieli totale de 1,87 miliarde de euro, fonduri europene din PNRR și restul tipurilor de fonduri europene. Din această suma, 120 de milioane de euro sunt din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Parchetului European (EPPO) desfășoară investigații în mai multe țări, dar, dintre toate, în România este verificată cea mai mare sumă.

A treia cerere de finanțare transmisă de România în decembrie 2023 este de 2,7 miliarde de euro, dar suma riscă să fie blocată, pentru că Guvernul încă nu a îndeplinit mai multe cerințe ale Comisiei Europene. Pentru livrarea banilor, Bruxellesul cere rezolvarea până la finalul lunii martie.

Comisia Europeană impută Guvernului României neîndeplinirea unor jaloane, precum reformarea unor instituții, sau modul de numire a conducerilor unor companii de stat din domeniul energiei, printre care și AMEPIP.

  • Prin PNRR, România a contractat fonduri în valoare totală de 28,2 miliarde de euro. Dintre acestea, 13,6 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, iar restul sunt împrumuturi în condiții mai avantajoase decât cele negociate de fiecare țară în parte.

Parchetul European (European Public Prosecutor's Office) funcționează din primăvara anului 2021, are sediul la Luxemburg, iar șef este chiar Laura Codruța Kovesi.

Este un organism independent al Uniunii Europene, care a fost înființat în baza Tratatului de la Lisabona. Această instituție investighează criminalitatea organizată, fraude transfrontaliere sau cazuri de corupție care prejudiciază interesele financiare ale UE.

Spre deosebire Eurojust și OLAF, Parchetul European poate efectua urmăriri penale și trimiteri în judecată. EPPO poate confisca bunuri pentru recuperarea prejudiciilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE