Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă fraudă în mediul online. Infractorii se oferă să îi ajute pe cei păcăliți pentru a le fura datele personale

Atenție la persoanele care se oferă să vă ajute să recuperați banii de la cei care v-au fraudat online. Ar putea fi tot hoți.

Păgubiții sunt apelați de răufăcători care se recomandă a fi reprezentanți ai statului. În schimbul ajutorului, cer datele personale ale celor care au fost deja furați.

Purtătorul de cuvânt al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu a declarat pentru Euronews cum funcționează schema de fraudă cu repetiție.

La ce trebuie să fie atenți utilizatorii

”Sunt persoane foarte bine antrenate să vorbească și să obțină date cu atacatorul. Exact cum sunt antrenați cei din call-center.

Ecosistemul de criminalitate cibernetică este format de anumite grupări de atacatori care oferă servicii. Ei mai fac schimb de informații.deci stiu ca suntem pe o listă de buni platnici.

Ce trebuie să fac eu să fiu în siguranță pe internet? Să fiu răbdător și să fiu sceptic. Verific sursa mesajului care mi-a venit sau sursa apelului.

Dacă am anumite suspiciuni, inchid apelul și sun înapoi pe un alt canal de comunicare. Dacă am primit un link, hai să îl verific cu o soluție de securitate înainte de a-l accesa.”, a declarat

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE