Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul fraudei cu fonduri UE | Procurorul Parchetului European și directorul ADR Vest au făcut precizări pentru Euronews România

Două persoane au fost arestate preventiv în cazul fraudei cu fonduri europene de cinci milioane de euro. Suspecții din grupul infracțional organizat au cumpărat mașini, case și au scos banii de la ATM-uri.

Cei vizați au depus dosare pentru obținererea finanțărilor europene la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Procurorul Parchetului European, care investighează aceste fraude, dar și șeful agenției au făcut declarații în direct la Euronews.

Cătălin Borcoman, procurorul parchetului european: „Erau înființate mai multe societăți comerciale sau cesionate în favoarea membrilor grupului societăți comerciale fără activitate. Acestea prezentau proiecte de fonduri europene, prin moduri de operare diferite, de achiziționare de exemplu a unor utilaje, punând fotografia aceluiași utilaj în diverse proiecte, angajând aceleași persoane în mai multe societăți comerciale, declarând facilități de producție în locuințe părăsite sau aparținând unor persoane în vârstă. Și obțineau fondurile europene, pe care, ulterior, prin prestări servicii fictive, prin obținerea unor facturi falsificate de la o firmă din străinătate pe care ei o controlau, își transmiteau banii printr-un circuit financiar și în final îi atrăgeau de la ATM-uri.”

Sorin Maxim, director ADR Vest: „Ce pot să spun este că proiectele despre care vorbim la agenție au fost implementate. Există toate utilajele și toate bunurile achiziționate sunt acolo unde au fost asumate prin proiect.”

Cătălin Borcoman, procurorul parchetului european: „E vorba de instituții care au atribuții în domeniul managerierii fondurilor europene. În acest moment al anchetei nu pot comunica exact numele instituțiilor. Vorbim de persoane cu atribuții în selecția dosarelor de proiecte europene, persoane cu atribuții în controlarea conformității dosarelor înaintate, cu realitatea din teren, persoane cu atribuții în domeniul financiar.”

Sorin Maxim, director ADR Vest: „Absolut nici un angajat din agenție nu fost interogat sau întrebat despre activitățile pe care firmele le-au derulat. Doar s-au ridicat acele documente. A fost un proces de durată pentru că au fost foarte multe și au trebuit colectate din bazele de date pe care noi le avem pe serverele agenției. Într-adevăr, au ridicat mai multe documente, care reflectă toată trasabilitatea activității acestor companii, de la momentul depunerii cererilor de finanțare la noi, până la momentul implementării finale a acestor proiecte. E vorba de cinci proiecte în valoare totală de 500 de mii de euro.”

Cătălin Borcoman, procurorul parchetului european: „Aceștia și-au achiziționat imobile, au achiziționat mașini de lux, dețineau banii în conturi sau în numerar. S-au și ridicat cu ocazia perchezițiilor domiciliare sume de zeci de mii, poate chiar sute de mii de euro. Puteți observa, în imaginile pe care le-am dat publicității, un autovehicul Tesla.”

Sorin Maxim, director ADR Vest: „Trei ani după ce acest proiect s-a implementat, noi îl monitorizăm încă trei ani de zile. Proiectul trebuie să fie în aceiași parametri de implementare ca la momentul când s-a terminat finanțarea. Încă trei ani de zile.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE