Armata franceză și-a încheiat joi retragerea din Senegal, ultima țară din Africa de Vest unde avea o prezență permanentă a trupelor, în contextul scăderii influenței regionale a Parisului. Franța s-a confruntat cu opoziția unor lideri din fostele sale colonii africane care au acuzat o abordare înjositoare și autoritară, relatează Euronews.com.
Armata franceză a predat Guvernului senegalez Camp Geille, cea mai mare bază a sa din Senegal, împreună cu o bază aeriană din apropiere, în timpul unei ceremonii în capitala Dakar.
Generalul Pascal Ianni, șeful forțelor franceze din Africa, a declarat că predarea a reprezentat intrarea într-o nouă etapă a relațiilor militare.
„Aceasta face parte din decizia Franței de a pune capăt bazelor militare permanente din Africa de Vest și Centrală și răspunde dorinței autorităților senegaleze de a nu mai găzdui forțe străine permanente pe teritoriul lor", a spus oficialul militar francez, potrivit sursei citate.
Șeful armatei Senegalului, generalul Mbaye Cissé, a declarat că retragerea sprijină noua strategie de apărare a țării.
„Principalul său scop este de a afirma autonomia forțelor armate senegaleze, contribuind în același timp la pacea în subregiune, în Africa și la nivel global", a declarat Cissé.
Ceremonia a marcat încheierea retragerii de trei luni a aproximativ 350 de militari francezi din țara vest-africană, un proces care a început în martie.
Armata Franței, prezentă în Senegal din 1960
Armata franceză a fost prezentă în Senegal de la obținerea independenței față de Franța în 1960, în baza acordurilor de cooperare militară dintre cele două țări.
Retragerea vine pe fondul unui apel lansat anul trecut de președintele Senegalului, Bassirou Diomaye Faye, pentru ca toate trupele străine să plece, invocând suveranitatea Senegalului ca fiind incompatibilă cu găzduirea unor baze străine.
„Senegalul este o țară independentă, este o țară suverană, iar suveranitatea nu permite prezența bazelor militare într-o țară suverană", a declarat președintele senegalez anul trecut, adăugând că Dakar va avea în schimb un „parteneriat reînnoit” cu Parisul.
Noul Guvern al Senegalului a adoptat o poziție față de prezența trupelor franceze, ca parte a unei reacții regionale mai ample împotriva a ceea ce mulți consideră a fi moștenirea unui imperiu colonial opresiv.
Franța a anunțat că vrea să își reducă drastic prezența în toate bazele sale din Africa, cu excepția Djibouti, țară din estul Africii. Franța a declarat că va oferi în schimb formare în domeniul Apărării sau sprijin militar specific, în funcție de nevoile exprimate de țările respective.
Unele foste colonii franceze au apelat sprijin militar din partea Rusiei
Recent, Franța a înregistrat o serie de eșecuri în Africa de Vest, inclusiv în Ciad și Coasta de Fildeș, unde și-a predat ultimele baze militare la începutul acestui an. Deciziile vin după înlăturarea forțelor franceze în ultimii ani în Niger, Mali și Burkina Faso, unde Guvernele conduse de militari au apelat în schimb la Rusia pentru sprijin militar.
Aproximativ 350 de militari francezi sunt încă prezenți în Gabon, unde armata și-a transformat baza într-o tabără comună cu națiunea centrafricană.
Coasta de Fildeș găzduiește încă aproximativ 80 de militari francezi care consiliază și instruiesc armata țării. Djibouti este ultima țară africană în care Franța are o prezență militară permanentă, cu aproximativ 1.500 de militari.