Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fotogeografica, salonul național de fotografie. Ce momente și locuri emblematice din România se găsesc în cadrul expoziției

Zeci de mii de fotografii au fost realizate în decursul unui sfert de veac, în cadrul salonului național de fotografie ”Fotogeografica”. Imaginile surprinse, în mare parte de studenți, au ca tematică patrimoniul natural și cultural al României. Multe dintre fotografii au fost premiate chiar și în cadrul unor concursuri internaționale.

În anul 1994, studenți din Universitatea București, Facultatea de Geografie, au decis că vor să crească, în cadrul comunității, gradul de conștientizare a valorii patrimoniului cultural și natural al României. A fost primul pas spre ceea ce astăzi se află deja la cea de-a 26-a ediție a Fotogeografica.

Paul Bordaș, coordonatorul competițiilor și al expozițiilor desfășurate de-a lungul unui sfert de veac, consideră că Fotogeografica este un fel de capsulă a timpului. Cu alte cuvinte, un uriaș catalog cu zeci de mii de imagini care descriu, prin arta fotografiei, momente și locuri emblematice, din România.

Paul Bordaș, coordonator Fotogeografica: Se adresează tuturor elevilor și studenților, din întreaga țară, din toate centrele universitare București și așa cum am spus, și categoria open. Iată că anul acesta începem al doilea sfert de veac, ediția cu numărul 26, și după un patrulater cultural educativ având prestigioase instituții de cultură și educație precum Biblioteca Națională a României, Opera Națională, Teatrul Național, Casa de Cultură a Studenților București. Maratonul continuă, în Universitatea Politehnica București, pe toată durata lunii noiembrie. Cum am reușit? Aici e un trident, să spunem așa - știință, pasiune, tehnică.

Multe dintre fotografiile care au participat la competiția Fotogeografica de-a lungul anilor au fost validate în întreaga lume. Imagini care au surprins patrimoniul natural și cultural al României au primit distincții la competiții cu renume la nivel internațional.

Paul Bordaș, coordonator Fotogeografica: Vorbim despre patrimoniul natural și patrimoniul cultural și aici e singura, unica manifestare de gen prin care se promovează valorile românești. Adică prin fotografie, prin arta fotografică, promovăm patrimoniul natural și cultural al României. Mai greu este cu secțiunea Wild life, pe care am inclus-o în patrimoniul natural pentru că până acum era o secțiune aparte, foarte greu de realizat, și sperăm ca la anul să o repunem pe tapet.

Anul acesta, toți membrii juriului care a desemnat noii câștigători ai competiției au fost premianții din anii anteriori. Acțiunea este realizată de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE