Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artă printre ruine. Picturi murale pe zidurile unor blocuri distruse de război din Borodianka

Update: Președintele rus Vladimir Putin a fost pus la pâmânt, într-un meci de judo. Imaginea poate fi văzută pe zidurile unei clădiri distruse de bombardamentele rușilor dintr-un oraș al Ucrainei. Evident, nu este vorba despre un meci real de judo, ci despre o nouă pictură murală realizată de artistul britanic Banksy.

Șapte noi picturi semnate de celebrul artist stradal anonim au apărut pe zidurile din mai multe orașe ale Ucrainei, afectate de atacurile rușilor. 

Cea mai sugestivă este cea care înfățișează victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia: un băiețel ucrainean reușește să-l doboare pe președintele Vladimir Putin cu o lovitură de judo. Mesajul redă speranța că binele și inocența vor învinge.

Artistul a publicat pe contul său de Instagram un scurt film al călătoriei sale în orașele Irpin, Borodianka și Horenka. El a confirmat astfel că se află în spatele noilor picturi murale din Ucraina, punând capăt unor specualții. 

Picturile surprind oamenii care încearcă să își continue viața, în ciuda bombardamentelor care le distrug casele. 

Borodianka și Irpin sunt printre cele mai distruse orașe ucrainene de către armata Rusiei.

Știre inițială: O pictură reprezentând o gimnastă care face echilibristică a apărut pe peretele unei clădiri distruse din afara Kievului. Pictura a fost revendicată de Banksy, un celebru artist anonim din Marea Britanie.

Banksy a postat pe pagina sa de Instagram fotografii cu lucrarea de artă din Borodianka, la nord-vest de capitala Ucrainei. Orașul a fost ținta bombardamentelor și a luptelor în primele etape ale invaziei rusești, care au transformat clădirile de apartamente în niște ruine carbonizate și bombardate.

200 de oameni au murit în Borodianka

Pictura murală a gimnastei este în alb și negru și este pictată astfel încât să pară că face echilibristică pe rămășițele sfărâmate ale unor blocuri de beton. Deasupra ei se înalță măruntaiele distruse și aruncate în aer a ceea ce au fost cândva apartamente.

O altă pictură murală din oraș - cu un băiețel care face o aruncare de judo asupra unui bărbat - părea, de asemenea, că ar putea fi a lui Banksy, deși aceasta nu a fost postată pe pagina sa de Instagram. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este un practicant de judo.

În Borodianka s-au dus lupte grele, zeci de blocuri au fost bombardate și 200 de oameni au murit. Soldații ucraineni au eliberat satul în aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE