Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un grup de femei din Germania a înființat un magazin pop-up în Berlin, unde se pot dona rochii de mireasă vechi. Toate încasările din această nouă inițiativă, cunoscută sub numele de „Rochii pentru Ucraina”, sunt destinate organizațiilor care sprijină femeile din țara devastată de război.

Ce mai trimit europenii pentru a sprijini Ucraina

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de proiecte din Europa care sprijină ucrainenii prin mijloace neconvenționale.

Unii trimit biciclete uzate în Ucraina, alții vând opere de artă pentru a obține fonduri. Există și cazuri în care oamenii au donat și obiecte nepotrivite. În orașul Worcester din Marea Britanie, donatorii au fost rugați să nu mai dea rochii de dans la bară și papuci cu gheare.

Cine a inființat proiectul

Rochii pentru Ucraina este ideea Annei Saraste, o jurnalistă finlandeză care trăiește la Berlin.

„Mă uitam prin dulapul meu și sortam diferite lucruri și am dat din nou peste rochia mea de mireasă. Și atunci am decis: Bine, rochia asta trebuie să dispară, aș putea să o vând și să dau banii Ucrainei. Și poate că am niște prietene care ar vrea, de asemenea, să vândă rochiile. Haideți să o facem împreună. Și astăzi, iată-ne aici cu 90 de rochii”, spune Anna Saraste.

Majoritatea rochiilor din magazinul pop-up din capitala germană au fost donate de persoane fizice, dar unele au venit și de la designeri de rochii de mireasă din oraș.

Mai multe rochii sunt scoase la licitație, altele sunt vândute direct în magazinul din cartierul la modă Kreuzberg din Berlin, în timp ce multe sunt puse în vânzare online.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, aproximativ un milion de persoane s-au mutat din Ucraina în Germania. În jur de 70.000 au decis să rămână în capitala germană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE