Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a fost înmormântat. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu

Publicat de: Euronews

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a fost înmormântat marți în cadrul unei ceremonii private. Asasinarea acestuia, cu doar câteva zile în urmă a șocat întreaga lume și a readus în atenția publicului unele dintre politicile sale-cheie, cum ar fi securitatea și întărirea Japoniei.

Abe, cel mai longeviv prim-ministru al țării, care a rămas influent chiar și după ce a demisionat în urmă cu doi ani, a fost împușcat vineri în timpul unui discurs de campanie în orașul Nara, din vest.

Sute de oameniau umplut plimbările pietonale în afara templului Zojoji din centrul orașului Tokyo pentru a-și lua rămas bun de la Abe, ale cărui opinii naționaliste au determinat politicile ultraconservatoare ale partidului de guvernare.

Mașina funerar a făcut un tur al sediului politic principal din Tokyo, Nagata-cho, unde Abe a petrecut mai bine de trei decenii de când a fost ales pentru prima dată în 1991. Apoi a trecut încet pe lângă sediul partidului, unde parlamentarii de rang înalt în costume închise stăteau afară și s-au rugat, înainte de a se îndrepta către biroul premierului, unde Abe a servit în total aproape un deceniu.

VEZI GALERIA
9 imagini

Asasinarea lui Shinzo Abe

Duminică, la două zile după moartea șocantă a lui Abe, Partidul Liberal Democrat și partenerul său de coaliție au câștigat o victorie zdrobitoare în camera superioară, cea mai puțin puternică a parlamentului cu două camere al Japoniei.

Suspectul, Tetsyua Yamagami, a fost arestat la fața locului vineri și este reținut la un parchet local pentru investigații suplimentare. Ei îl pot reține până la trei săptămâni, în timp ce decid dacă vor depune în mod oficial acuzații.

Marți, șeful de securitate publică Satoshi Ninoyu a declarat reporterilor că a instruit Agenția Națională de Poliție să investigheze securitatea liderilor politici și de afaceri.

Abe a devenit cel mai longeviv lider al Japoniei înainte de a părăsi mandatul în 2020, invocând o reapariție a colitei ulcerative pe care o avea de când era adolescent. Avea 67 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE