Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Japonia: Partidul fostului premier Shinzo Abe și aliatul său au câștigat o super majoritate

Partidul de guvernământ Liberal Democrat şi aliatul său au câştigat cu aproape 61% alegerile senatoriale organizate duminică în Japonia, la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, conform informaţiilor apărute luni în presa locală, transmite AFP, citat de Agerpres.

Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) din care făcea parte fostul premier asasinat, şi aliatul său Komeito şi-au consolidat astfel poziţia câştigând o super majoritate de 76 de mandate senatoriale din cele 125 aflate în joc (60,8%). Camera superioară are 248 de locuri, jumătate dintre acestea fiind reînnoite la fiecare trei ani.

Recunoscându-şi înfrângerea, Kenta Izumi, liderul Partidului Constituţional Democrat de opoziţie, a spus că este clar că „alegătorii nu au vrut să schimbe şi să ne încredinţeze guvernul", potrivit Kyodo News.

Prezenţa la vot a fost de 52%, conform datelor disponibile în această etapă.

Care vor fi prioritățile guvernului nipon

„Cred că este important că alegerile s-au putut desfăşura în mod normal", a comentat premierul Fumio Kishida, adăugând că se va dedica principalelor priorităţi ale guvernului: pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi inflaţia.

Dispunând de o super majoritate, guvernul poate schimba acum inclusiv Constituţia pacifistă pentru a consolida rolul militar al ţării pe scena mondială, un obiectiv de lungă durată al lui Shinzo Abe.

Campania electorală a fost dominată de creşterea preţurilor şi de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură de la sfârşitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie în domeniu.

Prezentele alegeri din Japonia s-au deosebit printr-un procent record de femei care s-au aflat printre candidați, de 33% dintr-un total de 545, în măsura în care țara este deseori criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituţii şi în conducerea companiilor.

Împușcat mortal în cursul zilei de vineri, fostul premier Shinzo Abe va fi înmormântat marţi la templul Zojoji din capitala niponă. Decesul acestuia a luat prin surprindere întreaga comunitate internațională, având în vedere că astfel de crime armate sunt extrem de rare în Japonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE