Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost judecător CCR, după ce Legea pensiilor speciale a picat la Curtea Constituțională: "Această lege e un motiv electoral"

Legea pensiilor speciale nu a trecut de Curtea Constituțională a României, care a întors-o în Parlament. Un fost judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, susține că această lege este, de fapt, mascată și ar fi una "electorală, de campanie".

"M-a surpins și nu prea. Curtea, de fapt, a încercat să salveze legea, pentru că ea ar fi trebuit declarată, pe motive extrinseci, neconstituțională, adică în întregime. Și dacă ar fi declarat-o, pe motive extrinseci, nu ar mai fi intrat pe analiza de fond și legea trebuia să se întoarcă la Parlament așa cum a plecat.

Și ca să fiu mai explicit, legea asta intervine în 4-5 domenii de activitate și reglementează nu numai pensia, ci și alte chestiuni în toate aceste domenii. Se referă la magistrați, la militari, la aviatori, la diplomați, tot tacâmul. Curtea a încercat să o salveze și a zis: 'toate au o legătură, pentru că se referă la pensii'.

Dar eu vă atrag atenția că nu se referă numai la pensii. Adică legea vorbește despre multe altele. Acum să vedem și motivarea Curții. Dar parțial, asta înseamnă că la magistrați nu se aplică. Și nu știu cum o să se aplice și la ceilalți, din moment ce e parțial neconstituțională. Vă dați seama câte procese vor începe?", a precizat Petre Lăzăroiu, la emisiunea Vocile care contează, de la Euronews.

România poate pierde 3 miliarde de euro din PNRR, din cauza legii pensiilor speciale

De altfel, aceleași argumente au fost anticipate și de către cei din USR, care susțin că această lege a pensiilor speciale a fost "un joc", în care cei din coaliția PSD-PNL ar fi "plantat niște elemente de neconstituționalitate în cuprinsul legii".

Cu toate acestea, legea are șanse doar dacă există voință politică și dacă se fac modificările necesare, după cum spune Petre Lăzăroiu, care atrage atenția asupra unui amănunt esențiat, care a fost fals înțeles, cu referire la PNRR.

"Eu am spus, când legea a intrat în Parlament, că, și dacă trece de Curte, ea nu va trece de controlul de legalitate în fața instanțelor, pentru că toată lumea va ataca în justiție. Și dacă luăm în seamă că Curtea de Justiție a UE a zis că nu trebuie să respectăm deciziile CCR, să meargă judecătorii pe convingerea lor, atunci vă dați seama cam ce înseamnă. Este o lege care va fi atacată din toate părțile și care nu se va putea aplica. De fapt, această lege este un motiv electoral, e de campanie.

Nicăieri în PNRR nu s-a spus să se taie pensiile, ci să se încadreze într-un procent de nu știu cât, că trebuie reformat. O reformă nu înseamnă să tai niște pensii de la cineva, pentru că, prin tăierea unor pensii a 8.000-10.000 de magistrați, nu rezolvi peste 5,5 milioane de pensii în dreptul comun.

Întrebarea mare care se pune este nu de ce au pensii mari magistrații sau alte categorii, ci de ce românii, în general, au pensii foarte mici. Asta e problema de fond. Dacă va exista voință politică, eu sunt convins că magistrații vor fi primii care înțeleg că trebuie făcută o reformă pentru că altfel sistemul de pensii este în colaps. Dar lor trebuie să le livrăm un material sustenabil, să le livrezi o certitudine, nu ambiguități. Legea, de fapt, este ambiguă, asta e toată povestea. Bineînțeles că riscăm să pierdem bani de la PNRR", a explicat Petre Lăzăroiu.

Comisia Europeană a cerut în repetate rânduri ca pensiile de serviciu să ajungă cât mai aproape de sistemul de contributivitate, așa cum se întâmplă cu pensiile celorlalți cetățeni.

Astfel, reforma pensiilor speciale se va întoarce în Parlament, iar România riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE