Focul, boala netratată a spitalelor din România. Zeci de români și-au pierdut viața în incendiile din spitale în ultimii 25 de ani

Zeci de români și-au piedut viața în urma unor incendii în spitalele din România în ultimii 25 de ani. De la cauze electrice până la lumânări prezente în saloane, cauzele incendiilor au fost investigate de procurori, dar sunt puține dosare finalizate cu condamnări. 

Unul dintre cele mai tragice cazuri a fost la Maternitatea Giulești, în 2010, unde 5 bebeluși au murit pe secția de Reanimare. Un raport a arătat că incendiul izbucnit în secţia de anestezie-terapie intensivă pentru nou-născuţi în urma supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat. Asistenta care ieșise din salon când a izbucnit incendiul a primit o condamnare la doi ani și două luni de închisoare, în timp ce fostul manager al spitalului și electricianul au primit sentințe cu suspendare. 

La aproape 4 ani și jumătate de la dezastrul de la Institutul Matei Balș din Capitală, unde un salon plin cu pacienți Covid a fost mistuit de flăcări, procurorii vin cu explicații: scame îmbibate cu oxigen s-au aprins atunci când au trecut printr-un radiator electric.

La Constanța, în 2021, 9 pacienți au murit dar dosarul este încă cercetat in rem. Avocatul Adrian Cuculis, care le reprezintă pe unele dintre familiile victimelor, a spus că expertizele au arătat că lipsa aerisirii și  inexistența senzorilor de detecție a oxigenului au fost identificați ca fiind factori care au dus la producerea dezastrului.

Dosarul morților de la Piatra Neamț a fost trimis în judecată în iunie anul acesta. Procurorii spun că două asistente nu ar fi luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Rechizitoriul mai arată că instituţia ar fi încălcat mai multe prevederi privind securitatea la incendiu.

Pe 29 ianuarie 2021, un incendiu devastator a izbucnit la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, în Pavilionul V al Secției ATI, unde 26 de pacienți și-au pierdut viața.

Mai târziu, pe 1 octombrie 2021, un alt incendiu a avut loc la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în Secția ATI Covid, provocând moartea a 9 pacienți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE